Auteur Wim Bruil op zijn werkplek. Foto: Maarten Buser
Auteur Wim Bruil op zijn werkplek. Foto: Maarten Buser

Nieuw boek geboren verhalenverteller Wim Bruil

Algemeen

VARSSEVELD - Bij uitgeverij Fagus verscheen recent het nieuwe boek van Varsseveldenaar Wim Bruil: Bie'j ons in d'n Achterhoek 2. Rondum olde gebruuk'n. Bruil laat daarin zien een enthousiaste verhalenverteller te zijn, met een hart voor de streek en zijn dorp Varsseveld.

Door Maarten Buser

Dat enthousiasme merkte ook uw verslaggever op: toen Bruil me met de auto van het station ophaalde voor het interview, vroeg hij of ik een rondleiding door het dorp wilde. Uiteraard wilde ik dat wel. Bruil liet de mooie bungalows in Varsseveld zien, de industriegebieden met vele fabriekshallen, en ook waar vroeger het zwembad was, en waar de schaatsbaan is. "Die schaatsbaan heeft er al altijd al gelegen, al lang voordat ik lid werd van de plaatselijke schaatsclub. En daar ben ik al zestig jaar lid van." Hij is ook op de hoogte van wat er gebeurt: hij vertelde bijvoorbeeld dat Maxima in de buurt was gesignaleerd. "Er stonden al drie paparazzi klaar om foto's te maken. Ik was de vierde." Een van de foto's die hij maakte hangt nu in de kamer waarin hij ook schrijft. "Maxima kijkt dan altijd toe."

Verzamelingen
Het mag duidelijk zijn: Bruil is op de hoogte van het heden en verleden van zijn woonplaats. Dat zie je terug in beide delen van Bie'j ons in d'n Achterhoek. De boeken zijn verzamelingen verhalen die soms losjes anekdotes, herinneringen en bespiegelingen aan elkaar knopen. Een van de verhalen in het eerste boek begint bijvoorbeeld met een herinnering aan de lange werkdagen bij een vroegere werkgever, en hoe hij daarna douchte. Daarna duikt Bruil nog een stukje verder het verleden in en vertelt over douchen in zijn kindertijd. Hij merkt over zijn schrijfwijze op: "Als je met een verhaal bezig bent, zullen zich steeds weer nieuwe verhalen vormen, die aanzetten tot een veelheid van gedachten."

'Tachtig procent is gebaseerd op eigen ervaringen'

In weerwil van de ondertitel gaat niet het hele boek over oude gebruiken. Er is bijvoorbeeld een hoofdstuk dat 'Mandenvlechter, korver of bennenmaker' heet, en eentje over Moederdag, maar er zijn ook verhalen over de lokale industrie en de kerstening van de Achterhoek. Bruil: "Ik heb niet veel onderzoek gedaan: tachtig procent van het boek is gebaseerd op eigen ervaringen." De verhalen gaan vaak ook niet per se over Varsseveld, maar over een breder gebied: de Achterhoek. "Ik hoorde van de uitgeverij dat het boek ook al in andere plaatsen in de boekwinkel ligt, zelfs tot Lochem aan toe, en prima verkoopt."

Personeelsblad
Bruil heeft lange tijd voor Op de hoogte geschreven, het personeelsblad van Hosokawa Micron Doetinchem. Hij schreef verhalen over onder meer reizen naar Amsterdam, en over trekpaarden en Achterhoekse gebruiken. Later verschenen er ook in De Gelderlander verhalen van hem over het leven in de streek. Toen hij met de vut ging, ging hij verder met schrijven. "Toen kreeg ik er natuurlijk opeens meer tijd voor." Hij is al ruim achttien jaar bezig met de verhalen waarmee hij beide delen Bie'j ons in d'n Achterhoek heeft gevuld. "Als ik een stuk of verhaal nog niet voor een van de boeken heb gebruikt, maak ik die tekst donker. Dat is overzichtelijk. Misschien gebruik ik dat nog een andere keer."

Bie'j ons in d'n Achterhoek 2. Rondum olde gebruuk'n kan voor 14,95 euro gekocht worden bij de boekhandel, en via de site van uitgeverij Fagus.


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant