Gemeentehuis in Gendringen.
Gemeentehuis in Gendringen.

Gemeente continueert mantelzorgwaardering en ondersteuning

Algemeen

GENDRINGEN - Mantelzorgers hebben een belangrijke rol in de samenleving. Zo zorgen zij er voor dat inwoners langer in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en functioneren. Het college van burgemeester en wethouders heeft veel waardering voor het werk dat zij doen. Daarom worden voor hen twee bijeenkomsten georganiseerd.

In november is er een verwenmiddag in het kader van Dag van de Mantelzorg. In december wordt een kerstmarkt-bijeenkomst georganiseerd. Hiervoor ontvangen mantelzorgers een waardebon. Daarnaast is er extra aandacht voor de (digitale) ondersteuning van mantelzorgers in hun werk, zodat overbelasting zo veel mogelijk kan worden voorkomen. De gemeente start dit najaar met een proef voor digitale mantelzorgondersteuning.

De gemeente start in het najaar met een proef voor digitale mantelzorgondersteuning in samenwerking met Sensire en GGNet. Een mantelzorger kan gebruik maken van digitale ondersteuning op een plaats en tijd die voor hem/haar goed uitkomt. Zij hoeven bijvoorbeeld niet naar een bijeenkomst buitenshuis (waarvoor opvang voor de thuissituatie moet worden geregeld). Ook kunnen zij desgewenst anoniem gebruik maken van ondersteuning op afstand. Digitale mantelzorgondersteuning is een aanvulling op persoonlijk of telefonisch contact. De proef duurt 1 jaar.

Vanzelfsprekend
Uit onderzoek van Movisie en Mezzo blijkt dat veel mantelzorgers hun rol als 'vanzelfsprekend' ervaren. Tevens blijkt uit het onderzoek dat mantelzorgers door het krijgen van concrete tips en het delen van ervaringen (mentale steun) beter in staat zijn om de balans tussen draagkracht en draaglast in evenwicht te houden. De 'volhoudtijd' wordt vergroot en daarmee de afhankelijkheid van professionele ondersteuning verminderd. Ondersteuning kan onder andere bestaan uit informatie, zelfhulpcursussen, ondersteuning op afstand en dergelijke.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant