Het gemeentehuis in Gendringen.
Het gemeentehuis in Gendringen.

Zoeken naar woningen voor statushouders

Algemeen

OUDE IJSSELSTREEK - Oude IJsselstreek heeft net als alle andere gemeenten in Nederland een opgave om voor opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning(statushouders) te zorgen. Tot nu toe heeft de gemeente in samenwerking met wooncorporatie Wonion en Vluchtelingenwerk Oost Nederland, 72 statushouders kunnen huisvesten. Voor volgend jaar wordt een hogere opgave vanuit het Rijk verwacht. Vooruitlopend daarop roept de gemeente samen met Wonion ook particuliere verhuurders op om hun woning hiervoor beschikbaar te stellen.

André ten Berge, Wonion: "Wij voelen ons verantwoordelijk voor het huisvesten van vluchtelingen. Het gaat om mensen die dakloos zijn, dat heeft prioriteit! Het huisvesten van deze groep mensen heeft tot nu toe nagenoeg geen effect op gewone woningzoekenden. Op dit moment is de wachttijd voor actief woningzoekenden ongeveer 7 maanden."

Binnen de gemeente bezitten de woningcorporaties ongeveer een kwart van de huurwoningen. De overige zijn in particulier bezit. "Daarom is het belangrijk om ook particuliere verhuurders op te roepen om huurwoningen aan te bieden aan statushouders. Samen kunnen we zo voldoende mensen een woning aanbieden", aldus André ten Berge.

Particuliere verhuurders kunnen beschikbare woningen melden bij de afdeling Verhuur van Wonion, tel. 0315-696046. Zij zorgen voor de match tussen vraag en aanbod van personen en woningen.

De procedure voor het huisvesten van statushouders loopt via de gemeente. De gemeente krijgt een melding van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). De naam van de statushouder wordt doorgegeven aan Wonion voor een woning en aan Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Tanja Dijenborch van Vluchtelingenwerk Oost Nederland geeft aan dat ze mensen met een verblijfsvergunning de eerste 8 maanden begeleiden. "Het is aangetoond dat statushouders niet meer problemen dan anderen veroorzaken. Dat vooroordeel wil ik graag wegnemen."

Burgemeester Steven de Vreeze wijst op de mogelijkheid op ondersteuning bij vragen of problemen: "Aan de hartelijkheid en gastvrijheid van inwoners in deze gemeente twijfel ik niet. Toch begrijp ik dat het vragen op kan roepen als u een statushouder als buur krijgt. Voor vragen en of problemen kunt u terecht bij de gemeente Oude IJsselstreek, mevrouw Renske Waardenburg via telefoonnummer 0315-292 292."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant