Het nieuwe college van  Oude IJsselstreek: Gerharda Tamminga (directeur), Bert Kuster, Jos Sluiter, Henk Hengeveld, Burgemeester de Vreeze, Peter van de Wardt. Foto: Bert Vinkenborg
Het nieuwe college van Oude IJsselstreek: Gerharda Tamminga (directeur), Bert Kuster, Jos Sluiter, Henk Hengeveld, Burgemeester de Vreeze, Peter van de Wardt. Foto: Bert Vinkenborg

Stukjes van de puzzel passen

Algemeen

GENDRINGEN - Burgemeester De Vreeze introduceert zijn College tijdens de eerste persbijeenkomst in de nieuwe samenstelling op dinsdag 24 november met gepaste trots. Na een lange periode van rumoer in het bestuur van zijn gemeente is er nu eindelijk zicht op stabiliteit en vertrouwen.

Door Bert Vinkenborg

De Vreeze: "Hoe hangt de vlag erbij? Ik heb eens gedacht, gaat dit wel goed. In de afgelopen weken is de discussie echter gekanteld. Vanaf toen is die in de goede richting gegaan. De achter ons liggende periode duurde te lang en was niet altijd even prettig maar nu gaan we de goede kant op. Ik heb er vertrouwen in dat dit College in deze samenstelling 2,5 jaar door kan gaan. We hebben twee dagen 'op de hei' gezeten en daar onder externe leiding met elkaar gediscussieerd en aan de toekomst gewerkt. Vorige week dinsdag zijn we tevreden naar huis gegaan. Gisteren zijn we voor het eerst als nieuw College in de raad geweest. Ik heb niet de verwachting dat alles meteen is opgelost, maar vanaf Kerstmis moet er een frisse wind waaien. De stukjes van de puzzel passen. De wethouders zijn nu overtuigd maar we moeten niet vergeten dat de raad de verhoudingen aangeeft. Ook bij de inwoners valt nog veel vertrouwen terug te winnen. Dat geldt ook voor de ondernemers."
Het nieuwe college van  Oude IJsselstr
Bert Kuster (Lokaal Belang GVS) is niet nieuw in het College. Hij geeft aan dat het hem enige tijd gekost heeft om zich de portefeuille (transitie en transformatie/decentralisaties, Wmo, AWBZ, volksgezondheid, subsidiebeleid, sport, regionale aangelegenheden en internationale betrekkingen) eigen te maken. Hij hoopt dat het binnen het College gegroeide vertrouwen overslaat op de coalitie en de oppositie. "Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Je moet je best doen om het terug te winnen."
Peter van de Wardt (CDA) is ook een bekend gezicht in dit College en heeft een bijna ongewijzigde portefeuille (werk en inkomen, schulddienstverlening, onderwijs, kunst en cultuur, monumenten, armoedebeleid, vluchtelingen).Voor hem luidt het motto 'Doorgaan'.
Jos Sluiter (VVD) is nieuw in dit gezelschap en zoals hij het zelf uitdrukt 'ingeschoven vanuit de raad' met een portefeuille die volgens hem bij hem past (financiën, ICT, dienstverlening, economie, recreatie en toerisme, natuur en groen). Hij ziet als zijn taak elkaar bij de les te houden en voor een sluitende begroting en subsidieplafonds te zorgen. Er ligt een uitgebreid rapport over de financiën waarvan een aantal aanbevelingen al is overgenomen. Sluiter: "We hebben nu goed in beeld waar we staan, waar we heen willen en welke stappen daarvoor moeten worden gedaan."
Henk Hengeveld (Lokaal Belang GVS) is eveneens nieuw, maar kan terugkijken op ruim dertig jaar bestuurlijke ervaring. Zijn portefeuille bestaat onder andere uit Ruimtelijke Ordening en Grondzaken. Hengeveld: "Ruimtelijk ordening is het gezicht van de gemeente." Over Grondzaken: "Bij Grondzaken komen nog enige problemen op ons af."
De Vreeze: "De raad is nu aan zet om de financiële kaders te stellen en zich er aan te houden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant