Arie Boomsma temidden van de leerlingen van het Almende College. Foto: Joke Burink
Arie Boomsma temidden van de leerlingen van het Almende College. Foto: Joke Burink

Boomsma en scholieren delen gedichten over de dood

Algemeen

's-HEERENBERG/OUDE IJSSELSTREEK – Drie klassen 5-vwo van het Almende College waren onlangs te gast in het Barghse Huus, waar zij en Arie Boomsma gedichten deelden. Het bekende televisiegezicht heeft onlangs een derde bloemlezing uitgegeven met gedichten over de dood. Veel gedichten van diverse bekende en onbekende dichters droeg hij de scholieren voor. Ook veel scholieren hadden zich voorbereid met een eigen gedicht, sommigen gaven er zelfs een muzikale invulling aan.

Door Joke Burink

'Ik weet niet welke weg je neemt' luidt de titel van het nieuwe boek van Arie Boomsma. Na de vorige bloemlezing die over liefde ging, lijkt dit wel een zwaar onderwerp voor 16/17-jarige scholieren. Boomsma: "Er zijn twee grote onderwerpen in de kunsten: de liefde en de dood. Na mijn bloemlezing over liefde was nu de dood aan de beurt. Ik wilde via de poëzie niet alleen over de liefde voor de taal na laten denken, maar ook over dit thema. Wat is dat dan, de dood, denk je er wel eens over na en hoe ga je ermee om? Spreek je je wel eens uit naar je geliefde of dierbare, bijvoorbeeld dat je bang bent om de ander te verliezen? De poëzie kan je helpen die vragen te stellen en dat via de kunst te delen. Op andere scholen waar ik was, merkte ik dat scholieren vooral gedichten maakten over het gemis en verlies van oma's, opa's of dat de gedichten gingen over ziekte in hun omgeving. Als je jong bent, denk je vaak niet over je eigen dood na, maar je verliest wel mensen om je heen. Dus het is een heel relevant onderwerp en ik vind het spannend om via de kunst op bepaalde plekken te komen, waar je normaal gesproken niet zo maar een gesprek over begint. Via de poëzie meander je richting het onderwerp en voelen jongeren zich veilig om hierover te praten en elkaar te steunen. Dat gebeurde vandaag ook. Iemand werd emotioneel en meteen zijn er handen om te troosten en steunbetuigingen, dat is mooi om te zien en dat maakt het waardevol om dit te doen."

Herinneringen
Ondanks het gemeenschappelijke onderwerp liepen de voorgedragen gedichten inhoudelijk ver uiteen. Veel scholieren deelden hun herinneringen aan dierbaren die er niet meer waren, die stierven door ouderdom, ziekte of een fataal ongeluk. Af en toe bleef het stil in de zaal. Sommigen besloten om hun gedicht toch voor zichzelf te houden, ook dat werd gerespecteerd. Het laatste gedicht dat werd voorgedragen was heel vers. Een meisje had een actueel gedicht gemaakt dat refereerde aan de tragische gebeurtenissen in Parijs. De dichteres wist op knappe wijze te verwoorden hoe een bezoekster van een restaurant op dramatische wijze getuige was van de dood van haar echtgenoot. Arie: "Op zo'n moment merk je dat begrepen wordt, waar poëzie over gaat. Dat meisje weet een beeld neer te zetten dat raakt, maar ze heeft ook het vermogen om zich in te leven in een ander, heel mooi."

Prikkelen
Esther Ruesen van stichting Welcom had in samenwerking met de bibliotheek via Schrijvers School Samenleving de school en Arie Boomsma weten te koppelen. De docenten Nederlands, Marion Doornink en Simon van Wijk denken dat deze ontmoeting in het theater de leerlingen op een leuke manier prikkelt om bezig te zijn met poëzie.
De ontmoeting met de leerlingen in het theater was voor Arie Boomsma de eerste uit een reeks van acht die hij in diverse delen van het land zal afleggen. Na afloop kreeg elke leerling een exemplaar van het nieuwe boek. De eerste titel voor hun boekenlijst hebben ze hiermee al mooi binnengehaald.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant