Vaak zijn er zo'n tien kinderen te vinden in de Megchelse opvang. Foto: Walter Hobelman
Vaak zijn er zo'n tien kinderen te vinden in de Megchelse opvang. Foto: Walter Hobelman

Voetbalvereniging SVGG groeit dankzij kinderopvang

Algemeen

MEGCHELEN - De Megchelse voetbalvereniging SVGG heeft een unieke manier gevonden om meer senioren te laten voetballen en daarmee het ledental te laten groeien. Tijdens de thuiswedstrijden worden de jonge kinderen van de voetballers opgevangen in de naastgelegen sporthal en kunnen de volwassenen lekker een balletje trappen. "Mede daardoor kunnen we ook dit seizoen weer met vier elftallen aan de competitie deelnemen", vertelt voorzitter Gregor Gross- Bölting.

Door Walter Hobelman

"Het idee is eigenlijk spontaan ontstaan tijdens Koninginnedag twee jaar geleden. Toen zaten we als volwassenen bij elkaar en werden onze kinderen door een groepje vrijwilligers bezig gehouden. Iemand zei toen dat, als zijn kinderen op zondag ook ergens opgevangen konden worden, hij wel weer competitievoetbal zou willen spelen. Daar werd bijzonder enthousiast op gereageerd en van het een kwam het ander", aldus Gross-Bölting.

'Zó leuk, dat ze zelfs mee willen als pa gaat trainen'

Er was in die tijd een groep die wekelijks trainde om lekker te voetballen, maar niet deelnam aan een competitie. "Noem het een soort recreantenteam", verklaart Gregor. "Het waren bijna allemaal mensen die een gezin hebben en op zondag niet in de gelegenheid zijn om te gaan voetballen. Familieagenda's en andere redenen hielden dat een beetje tegen. Door de kinderopvang te starten konden we dit veranderen en inmiddels hebben we een team van 26 man waarmee we aan de competitie deelnemen."
De kinderopvang wordt gerund door een vijftal dames die in duo's bij toerbeurt de kinderen opvangen. "Er wordt geknutseld, een filmpje gekeken of spelletjes gedaan en er zijn gemiddeld zo'n tien kinderen aanwezig", vertelt Gregor. "Kinderen van drie tot tien jaar zijn van harte welkom en ze vinden het zó leuk, dat ze zelfs mee willen als pa doordeweeks gaat trainen." Alle teamleden investeren in de opvang. "Het team financiert en de vereniging faciliteert", legt Gregor in het kort uit. Ook de leden die zelf geen kinderen in de opvang hebben, dragen een steentje bij omdat ze beseffen dat dankzij de kinderopvang er elke week een compleet team beschikbaar is. Daarnaast heeft de kinderopvang de betrokkenheid van de leden vergroot en hebben we er zelfs nieuwe actieve leden bij gekregen. En dat is voor een vereniging als de onze best prettig."
Gregor Gross Bölting hoopt dat andere verenigingen dit initiatief op gaan pakken en ook een kinderopvang gaan organiseren. Dan kunnen we ook bij uitwedstrijden iets regelen voor de spelers die eigenlijk op die ochtend thuis zouden moeten blijven om op de kinderen te passen. Ik denk dat dit 'probleem' wel bij meer verenigingen speelt." Het heeft SVGG in elk geval geen windeieren gelegd. "De betrokkenheid bij de vereniging is vergroot, er dienen zich spontaan vrijwilligers aan voor taken en er zijn nu meer leden die hun voetbalhobby weer kunnen oppakken en lekker gezond en sportief bezig kunnen zijn."
De SVGG-voorzitter besluit: "Ik denk dat kleine verenigingen in deze tijd waarin het ledental terugloopt, gebaat zijn bij dit soort creatieve oplossingen. Het hoeft helemaal niet veel te kosten, sterker nog, ik denk dat het meer oplevert dan het kost. Dat is tenminste wel de ervaring die wij als vereniging er nu mee hebben. We gaan er komend seizoen dus ook zeker mee verder."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant