Herman Brinkhoff geeft uitleg over de derde etappe van de Giro. Foto: Hans HIssink
Herman Brinkhoff geeft uitleg over de derde etappe van de Giro. Foto: Hans HIssink

Achterhoek en Liemers hebben rijke wielersporthistorie

Algemeen

Doetinchem – Afgelopen zaterdag is in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de expositie geopend over de rijke historie van de wielersport in Achterhoek en Liemers. Een groot aantal wielrenners en ex-wielrenners waren aanwezig, maar ook mensen die het wielrennen een warm hart toedragen. De expositie is gerealiseerd in samenwerking met Ren- en Toervereniging De Zwaluwen uit Doetinchem en is gratis te bezoeken.

Door Hans Hissink

Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Acherhoek en Liemers, legt uit waarom deze expositie juist in het Erfgoedcentrum plaats vindt. "Toen ik hoorde dat de Giro d'Italia door deze regio zou komen vroeg ik me gelijk af of we daar niet iets mee zouden kunnen doen. Het erfgoedcentrum is namelijk een rijke bron van streekcultuur en –historie, dus ook voor sport. Ellen ten Brink (PR en educatie bij Erfgoedcentrum) heeft beide wielerverenigingen in de regio, RTV De Zwaluwen in Doetinchem en RTC De Stofwolk in Zevenaar, benaderd om mee te helpen aan deze expositie. Daarna begon het balletje te rollen en kwamen we met steeds meer wielrenners en oud-wielrenners in contact. We hebben heel veel materiaal in bruikleen gekregen. Denk aan wielershirts, plakboeken, fotoalbums, collages en zelfs een vitrinekast met miniatuurfietsjes."

Omweg
De directeur van het Erfgoedcentrum gaf na haar welkomstwoord de microfoon aan Herman Brinkhoff. Hij is organisator van het Giroparcours en de Eneco Tour. Brinkhoff is onder meer succesvol wielrenner bij RTV De Zwaluwen geweest en jarenlang voorzitter van diezelfde vereniging. Brinkhoff lichtte de derde etappe toe die van Nijmegen via een omweg naar Arnhem gaat. Een rit die op zondag 8 mei gereden wordt, 189 kilometer lang is en waarvan 81 kilometer door de Achterhoek en Liemers gaat. Een enthousiaste Herman Brinkhoff over deze etappe: "Het wordt een rit met bijzondere passages. De Italiaanse organisatie kiest namelijk nooit de eenvoudigste weg. Zij willen de renners altijd door kleine dorpskernen laten fietsen. Denk aan Hummelo, Ruurlo, Borculo en Brummen. Maar ook het centrum van Zutphen wordt aangedaan."
Sjaak Reumer vervolgde de feestelijke openingsbijeenkomst. Reumer is bekend vanwege betrokkenheid bij de organisatie van de Ronde van Nederland, de Grote Prijs Wielerrevue en de Henk Lubberding Classic. In het Achterhoeks dialect vertelde hij dat hij door Herman Brinkhoff besmet was geraakt met het wielrenvirus. Prachtige anekdotes volgden daarna over wat Reumer heeft meegemaakt tijdens zijn organisatorische verleden van de verschillende wielerrondes.
Joep Scholten nam als gespreksleider een interview af met oud-wielrenners Reem Kok, Arie Hassink en Minie Brinkhoff. Aan de orde kwamen onder meer het nut van een ploegleider, dopingperikelen en het moment dat Arie Hassink geveld werd door tuberculose op het punt dat hij prof zou worden.
Nadat het officiële programma was afgewerkt werd het tijd voor de daadwerkelijke opening van de expositie. Oud-wielercoryfeeën Frits Schür en Arie Hassink fietsten samen dwars door het opgestelde affiche. Door deze actie werd de expositie officieel geopend en kregen de aanwezigen de gelegenheid om deze als eersten te bekijken.

De expositie vindt plaats in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in gebouw 't Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem. Deze duurt van 30 april tot en met 25 juni en is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant