Rode baretten op de flaneersteiger, met op de achtergrond de fietsbrug. Foto: PR
Rode baretten op de flaneersteiger, met op de achtergrond de fietsbrug. Foto: PR

Rode baretten 'bezetten' de Bleek tijdens Landmachtdagen

Algemeen

DOETINCHEM - De Landmachtdagen zijn op 10 en 11 mei. De opzet van de Landmachtdagen is dit jaar een voortzetting van een nieuw Open Dagen-concept, dat tijdens het 200-jarig jubileum in 2014 voor het eerst is gehanteerd. Niet langer stelt de Koninklijke Landmacht een kazerne open, maar trekt ze met haar militairen het land in. Het thema van de Landmachtdagen 2016 is 'Internationale Samenwerking'.

Een van de locaties waar militairen op woensdagmiddag 11 mei te zien zijn, is De Bleek in Doetinchem. Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade demonstreren op de kade van de Oude IJssel elk uur een spectaculaire, militaire actie. De rode baretten tonen er ook hun persoonlijke uitrusting, en (historische) wapens en materieel. Snipers, verkenners en andere luchtmobiele specialisten vertellen over hun werk, hun uitzendingen, oefeningen; alles wat je maar wil weten. Ga met ze op de foto of bekijk een audiovisuele show op een groot beeldscherm. Op de klimtoren, op de hindernisbaan en al tokkelend kunnen bezoekers hun eigen grenzen verleggen.

Het programma begint om ongeveer 12.00 en eindigt rond 17.00 uur. Toegang tot het terrein en het bijwonen van de demonstraties en andere activiteiten is gratis. Een unieke kans om verder kennis te maken met de Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht.

De Landmachtdagen in Doetinchem worden georganiseerd door militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Deze militairen zijn herkenbaar aan hun opvallende rode baret. De rode baret is het internationale symbool voor luchtlandingseenheden. Die baret krijg je als militair niet zo maar uitgereikt, die moet je echt verdienen door het volgen en afronden van een van de zwaarste (mentaal en fysiek) opleidingen van de Krijgsmacht. De rode baret staat voor moed, doorzettingsvermogen, teamspirit, durf en zelfvertrouwen. De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn overal ter wereld snel inzetbaar en zijn opgeleid om onder alle omstandigheden operaties uit te voeren. Hun motto is niet voor niets: 'Elk Moment. Elke Missie.'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant