Oud-koster Willy Krosse voor de verkochte pastorie en Antoniuskerk. Foto: Reinier Kroesen
Oud-koster Willy Krosse voor de verkochte pastorie en Antoniuskerk. Foto: Reinier Kroesen

Rouw en trouw blijft mogelijk in Antoniuskerk

Algemeen

ULFT – De Antoniuskerk en pastoorswoning in Oer zijn afgelopen donderdag notarieel overgedragen aan Peter en Karin Vieberink. Ze gaan de pastorie bewonen, het kerkgebouw is ondergebracht in een stichting en blijft in ieder geval de komende vijf jaar beschikbaar voor parochianen, maar ook andere belangstellenden. Op 29 mei wordt tijdens een integratieviering in de kerk aan het Kennedyplein de Geloofsgemeenschap Antonius Petrus en Paulus ten doop gehouden.

Door Reinier Kroesen

Peter Vieberink: "Zeventien jaar geleden hebben wij tevergeefs geprobeerd om in het bezit te komen van de pastorie. Daarop hebben we het Honk gekocht, de tweede pastoorswoning tegenover de kerk. Anderhalf jaar geleden kwamen we in gesprek met pastoor Ambting die vertelde dat zijn onderkomen nu wel te koop stond, samen met de Antoniuskerk. Daarop bleek dat er ook al gegadigden waren die er mogelijk een crematorium wilden beginnen. Dat zagen we niet zitten, een aantal dagen per week een uitvaartstoet voor de deur. De pastorie wordt van binnen gemoderniseerd, de buitenkant blijft intact. De kerk is sinds negentien mei ondergebracht in 'Stichting Antoniuskerk Ulft'. Geen winstoogmerk, we willen het behouden voor de gemeenschap. Alle verenigingen en instanties zijn welkom, voor koorrepetities, uitvoeringen, concerten, bijeenkomsten, noem maar op. Parochianen of anderen kunnen ook in de toekomst nog steeds vanuit deze kerk begraven worden, of er hun burgerlijk huwelijk laten sluiten. Ook (particuliere) uitvaartondernemers mogen er gebruik van maken. Dit project moet voor langere tijd een kans krijgen, we nodigen iedereen uit om met ideeën te komen. Wat betreft het bezoek en gebruik van het kerkhof en Mariakapel verandert niets, we verlenen recht van overpad op de weg naast de kerk, de kapel blijft open."

Fiscus
Pastoor Peter Ambting, de laatste kerkelijke bewoner van de pastorie: "De kerk is geen kerk meer, al kun je overal bidden. Deze is onttrokken aan de eredienst en wordt breder beschikbaar, bijvoorbeeld voor concerten, lezingen, symposia en diploma-uitreikingen. De familie Vieberink wil dit een kans geven, we hopen dat men er gebruik van gaat maken. Binnen het verenigingsleven is al enthousiast gereageerd. Vieberink kan het niet zomaar weer verkopen. In de verkoopakte is een anti-speculatiebeding opgenomen, ook is er een kettingbeding om toe te kunnen zien op passende herbestemming. De opbrengst van kerk en pastorie vloeit terug in de kas van de Verrijzenisparochie, de voormalige eigenaar. Het bisdom functioneert nog wel als een soort fiscus, aan hen dragen we éénmalig negen procent van de verkoopsom af. Op 29 mei is de integratieviering waarin symbolisch de gemeenschap van Antonius een plek krijgt in de Petrus en Paulus, katholiek Ulft onder één dak. Om dat te onderstrepen dragen Rien Meesters en oud-koster Willy Krosse samen het Antoniusbeeld uit Oer de kerk binnen. De mis begint om 10.00 uur, we sluiten af met koffie, een hapje en een drankje. Hierbij wil ik iedereen daarvoor van harte uitnodigen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant