André Jansen (links, oudheidkundige vereniging) en wethouder Jos Sluiter het naambord bij de ingang. Foto: Walter Hobelman
André Jansen (links, oudheidkundige vereniging) en wethouder Jos Sluiter het naambord bij de ingang. Foto: Walter Hobelman

Mijmeren in het groen in nieuwe gedenkpark Gendringen

Algemeen

GENDRINGEN - Sinds zaterdag 28 mei is de voormalige begraafplaats aan de Wiekenseweg/Walseweg in Gendringen weer toegankelijk voor iedereen. De begraafplaats is de afgelopen maanden onder handen genomen en doet vanaf nu dienst als gedenk- en wandelpark.

Door Walter Hobelman

Wethouder Sluiter vertelt in zijn openingstoespraak dat hij zeer ingenomen is met het resultaat van de verrichte werkzaamheden. "Ik ken deze plek als braakliggend, minimaal onderhouden en ontoegankelijk. Dat is nu wel anders geworden", aldus de tevreden wethouder. Samen met André Jansen onthult hij een bord bij de ingang waarop de nieuwe naam van het park te lezen is:' Gedenk- en wandelpark 't Olde Kerkhof'.

De voormalige begraafplaats die in 1842 in gebruik werd genomen en in 1958 werd gesloten heeft een rijke historie en is een gemeentelijk historisch monument. Door een constructieve samenwerking tussen de diverse buurtbewoners, de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG) en de gemeente is de begraafplaats enorm opgeknapt. De oude padenstructuur is in ere hersteld, er is gesnoeid en er zijn nieuwe banken geplaatst. "Die banken staan daar niet voor niets", aldus de wethouder. "Dit park mag vanaf nu dienen als plaats waar men in alle rust even kan mijmeren, kan bezinnen en herdenken. Daar moet je af en toe de tijd voor nemen", meent Sluiter.

Schuttersgilde Wals Wieken Milt brengt bij de opening een vaandelhulde en aansluitend wordt het geheel gerenoveerde hek geopend door de buurtbewoners Mevrouw Kniest- Jansen en Frank ten Have. Beide buurtbewoners geven aan dat ze blij zijn met wat er nu op en rond het gedenkpark gebeurd is. "Het is jarenlang een doorn in het oog geweest. Zoals het park nu is opgeknapt is een verademing en we hopen dat alles nu ook netjes onderhouden blijft", aldus de buurtbewoners.

Voordat alle aanwezigen een rondleiding over het park krijgen houdt André Jansen van de OVGG een korte toespraak waarin hij de aanwezigen iets vertelt over de historische waarde van het park. "Deze begraafplaats staat op de gemeentelijke monumentenlijst en is van cultuurhistorisch betekenis, omdat er nog enkele 19e eeuwse stijlkenmerken aanwezig zijn zoals de stenen hekpijlers bij het toegangshek en enkele grafmonumenten op het rooms -katholieke gedeelte", aldus Jansen.

In het gedenkpark komen voorzieningen waar urnen geplaatst kunnen worden. Daarbij gaat het niet om een urnenmuur of iets dergelijks, maar kleine monumenten, verspreid over het park. Er worden geen nieuwe graven gedolven. Alles blijft sober, met respect voor het verleden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant