Olga Commandeur inspireert de aanwezigen tijdens de opening van de beweegtuin. Foto: Walter Hobelman
Olga Commandeur inspireert de aanwezigen tijdens de opening van de beweegtuin. Foto: Walter Hobelman

'Alles waar je van gaat hijgen is gezond'

Algemeen

Olga Commandeur inspireert bewoners Debbeshoek

ULFT - Gezond oud worden, fit blijven en lekker in je vel zitten. Voor veel mensen is dat een belangrijke wens. Leeftijd maakt daarbij niet uit. Met de opening van de beweegtuin bij het Azora woonzorgcentrum en verpleeghuis Debbeshoek in Ulft heeft dit dorp er een mooie nieuwe sportfaciliteit bij. Want de beweegtuin is niet alleen voor ouderen bestemd, maar voor iedereen uit Ulft.

Door Walter Hobelman

Aangetrokken door het mooie weer trokken veel bewoners van Debbeshoek woensdag 31 mei naar buiten om de officiƫle opening van de beweegtuin bij te wonen. Ook veel medewerkers en vrijwilligers toonden hun belangstelling waardoor locatie manager Jelle Hoogeveen een grote groep toehoorders had tijdens zijn openingsspeech. "Deze beweeg- en beleeftuin is een lang gekoesterde wens", vertelde Hoogeveen. "Binnen Azora zetten wij in op beweeggerichte zorg en dat gaat verder dan een uurtje gymnastiek op maandagochtend. Deze beweegtuin geeft onze activiteitenbegeleidsters, fysiotherapeuten en vrijwilligers nieuwe mogelijkheden om onze bewoners en bezoekers in beweging te houden."
Wethouder Henk Hengeveld, die zijn college Bert Kuster verving, vertelde met de nodige zelfspot en zelfkennis, dat bewegen erg belangrijk is, maar dat de factor 'tijd' soms een belemmering kan zijn. "Bewegen is gezond, maar ik ben meer van het ontspannen, bijvoorbeeld in 'het Vermaeck, hier in Debbeshoek."
Nadat de officiƫle openingshandeling was verricht door Jelle Hoogeveen en Henk Hengeveld zorgde Olga Commandeur, bekend van het tv-beweegprogramma 'Nederland in Beweging!' dat door omroep Max wordt uitgezonden, er voor dat de aanwezigen de daad bij het woord voegden.
Op een hele frisse en enthousiaste manier liet Commandeur de deelnemers ontdekken hoe "spiercellen weer wakker gemaakt kunnen worden". Ze adviseerde de aanwezigen zoveel mogelijk te blijven traplopen. "Dan ga je wel hijgen, maar alles waar je van gaat hijgen is gezond", aldus Commandeur. Na de warming-up werd gezamenlijk de beweegtuin bezocht en deed Commandeur bij de diverse toestellen nog een aantal voorbeeldoefeningen waarbij ze de bewoners op ontspannen wijze mee liet doen.
"Zoals ik tijdens de opening al zei is deze beweegtuin heel lang een grote wens geweest. De beweeg- en beleeftuin is mede mogelijk gemaakt door het IBOIJ, het Nationaal Ouderen Fonds, Nuts Ohra, klein geluk, muziekfestival Oude IJsselstreek 65+, het schuttersgilde St. Joris, het vaillant fonds, het VSB-fonds, Hacron groen, AOC-oost, Rabobank Graafschap, Wonion en Win Klompenhouwer", aldus Hoogeveen. "De beweegtuin is niet alleen voor de Debbeshoek bewoners, maar ook onze buren van De Bongerd en eigenlijk iedereen uit Ulft kan actief aan de slag in de tuin", benadrukt hij nogmaals.
Het enthousiasme van de activiteitenbegeleidsters, fysiotherapeuten en vrijwilligers vanuit Debbeshoek om met de bewoners de tuin te gaan gebruiken is groot. "Daar staat of valt alles mee', meent Olga Commandeur. "Hoe breder de groep is die met de bewoners in de beweegtuin aan de gang gaat, hoe sneller de bewoners enthousiaster worden en betrokken blijven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant