Wedstrijdbeeld van de recreantenkoers. Foto: Loeka Berkelder
Wedstrijdbeeld van de recreantenkoers. Foto: Loeka Berkelder

In gesprek over vervolg recreantencompetitie

Algemeen

VARSSEVELD – Het wielrennen leeft weer. De sport krijgt langzaam maar zeker een schoner imago en Nederland telt internationaal weer mee. Dat doet de belangstelling opveren, ook regionaal. Sinds vorig jaar staat de Van Raam Ronde van Varsseveld op de wielerkalender. De recreantenrace, onderdeel van het programma bleek een doorslaand succes. Voor de organisatie dit voorjaar mede de reden de Recreantencompetitie Achterhoek op te zetten.

Door Reinier Kroesen

De deelnemers bestreden elkaar in deze competitie tijdens vijf regionale koersen en verzamelden zo punten voor het eindklassement. Half september werd de competitie afgesloten, met Lucas Heezen uit Lichtenvoorde als winnaar. Initiatiefnemer Joost Arentsen ziet mede door de verse successen van Robert Gesink en Tom Dumoulin nog lang geen eind aan het stijgende enthousiasme voor het cyclisme.
De Recreantencompetitie is een samenwerkingsverband van verschillende verenigingen en rondes. Op 3 mei was de eerste wedstrijd, de Katja Fascini Ronde van Stokkum, daarop volgden de Ronde van Aalten, de Van Raam Ronde van Varsseveld en Dwars deur Grolle. Zondag 13 september werd de cyclus afgesloten met de koers in Doetinchem. De spanning aan de top was direct voor aanvang voelbaar. Door een fietsdefect van Bernie Bluemink, nummer twee van het klassement op dat moment werd de start een kwartier uitgesteld. Lucas Heezen bleek over de volle breedte de sterkste en won de Van Raam leiderstrui. Bernie Bluemink lukte het de tweede plek vast te houden, Martin Maatkamp werd derde.

Laagdrempeliger
Joost Arentsen kijkt tevreden terug. "Door middel van de Recreantencompetitie wilden we het wedstrijdrennen laagdrempeliger maken en toerfietsers ermee kennis laten maken. In totaal zijn 109 verschillende renners gestart tijdens één of meerdere wedstrijden. Gemiddeld hadden we zo'n veertig deelnemers, variërend tussen de zeventien en vijftig jaar. Een succesverhaal, diverse mensen hebben het rijden van wielerwedstrijden zelfs (her)ontdekt. Over het algemeen is de sport populair onder volwassenen vanaf 25 jaar. Deze categorie heeft eerder veelal andere sporten beoefend, maar is daar vanwege blessures of tijdgebrek mee gestopt."

Talent
"Het is duidelijk dat jongeren zich identificeren met succesvolle sporters. Grote wielerevenementen trekken meer tv-kijkers als Nederlanders het goed doen, ook onder de jeugd. Successen van Mollema, Ten Dam, Gesink en recentelijk Dumoulin dragen zeker bij aan populariteit onder jongeren. Alhoewel we dit nooit hebben gemeten verwacht ik zeker dat er een verband is tussen die topprestaties en het aantal nieuwe jeugdleden. Het ledenaantal van RTV de Zwaluwen en WTC de Slinge in Varsseveld is in ieder geval de laatste jaren toegenomen en de stijgende lijn zet zich nog steeds voort. "Als het aan Arentsen ligt krijgt de competitie volgend jaar een tweede editie. "We hebben erg veel enthousiaste reacties gekregen, zowel van deelnemers als van de wielerverenigingen. In overleg met onze hoofdsponsor Van Raam uit Varsseveld en de verschillende organisatoren kijken we of de competitie wordt vervolgd."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant