van het genoemde kerkplein waar een nieuw verzorgingshuis moet komen ooit. Foto: Walter Hobelman
van het genoemde kerkplein waar een nieuw verzorgingshuis moet komen ooit. Foto: Walter Hobelman

Belangenverenigingen in Gendringen bundelen krachten

Algemeen

GENDRINGEN - Begin dit jaar is er in Gendringen het één en ander in beweging gekomen. Door de discussie over de invulling van het 'Woonplaza' pand aan de Anholtseweg is er meer aandacht gekomen voor de leefbaarheid van Gendringen in het algemeen. De stichting Dorpsbelang Gendringen, die zich al jaren inzet voor het dorp, kreeg versterking van het Burgerinitiatief Gendringen Leefbaar (BGL). Beide groepen hebben de afgelopen maanden veelvuldig contact met elkaar gehad en dat resulteert nu in het samengaan van beide organisaties in één nieuw initiatief met de naam Stichting Gendringen Leefbaar (SGL).

Door Walter Hobelman

"Soms is er blijkbaar eerst een soort schokeffect nodig om mensen in beweging te krijgen", aldus voorzitter Theo Teitink van de nieuwe stichting Gendringen Leefbaar. "De 'Lidl-discussie' heeft mensen wakker geschud. Opeens had iedereen een mening en was de bezorgdheid over de leefbaarheid van Gendringen overal onderwerp van gesprek." Marcel Bressers ("mét een 's', dus géén familie van Bresser zónder 's", citaat Bressers) die aan de wieg stond van het BGL voegt er aan toe: "Om er voor te zorgen dat er geen wildgroei zou ontstaan in initiatieven en acties hebben we besloten om onze krachten te bundelen."

De samenwerking is formeel ingegaan op woensdag 25 mei. De nieuwe SGL heeft het bestuur zo goed als rond. Naast voorzitter Theo Teitink hebben secretaris Bert Smit, penningmeester Bart Gosseling en de bestuursleden Ron Visser, Gerard Zeegers en Marcel Bressers zitting genomen in het nieuwe bestuur. Het zijn allemaal betrokken inwoners uit Gendringen die zich graag in willen zetten om de leefbaarheid van Gendringen te vergroten. "Ook de Ondernemersvereniging Gendringen zal middels één van hun bestuursleden, die zitting neemt in het nieuwe stichtingsbestuur, nauw betrokken zijn bij SGL", vertelt Bert Smit die daarmee aangeeft dat er een breed draagvlak is bij alle belanghebbenden. "Hiermee ontstaat een goed, werkbaar en slagvaardig initiatief dat ook richting het college van B&W en de gemeenteraad als spreekbuis gaat dienen om de belangen en positie van Gendringen binnen de gemeente Oude IJsselstreek onder de aandacht te houden", aldus Smit.

"We gaan vanuit de SGL aan de slag met allerlei aandachtspunten rond de leefbaarheid in Gendringen", aldus voorzitter Teitink. "Als eerst project wordt er dit moment veel nagedacht over de mogelijke nieuwbouw van het woonzorgcentrum MMP, Maria Magdalena Postel", aldus Bressers, die heel beknopt uitlegt in welke richting er daarbij wordt gedacht. "Azora, Estinea en Wonion zijn verschillende opties aan het onderzoeken. Zo is het idee om het nieuwe woonzorgcentrum meer te verschuiven richting 'de Gendt'. Daarmee zal de parkeerplaats van het kerkplein dan wel verdwijnen, maar er ontstaat dan wel een mooiere aansluiting op het wijkcentrum. Dat biedt dan weer meer mogelijkheden om alle benodigde faciliteiten die ons dorp nodig heeft, te concentreren en bereikbaar te houden voor jong en oud."

De heren benadrukken dat het hele plan rond de MMP nog in de verkenningsfase zit. "Wat we heel graag willen is, dat de inwoners van Gendringen ons gaan helpen om dit project verder uit te werken. We rekenen op de inwoners van ons dorp om ons projectmatig te helpen, waarbij we graag gebruik willen maken van de deskundigheid van iedereen. De een als financieel deskundige, de ander als jurist of als marketeer en weer een ander die liever zo af en toe op praktische wijze de handen uit de mouwen wil steken."

"Er is behoefte aan 'denkers' en 'doeners'", aldus Teitink. "We willen er voor waken dat er teveel werk op te weinig schouders terecht komt." De SGL hoopt er aan bij te dragen dat er meer samenhang komt tussen de verschillende organisaties, verenigingen en andere initiatieven. "Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder", aldus Smit die er aan toevoegt dat er gelukkig al heel veel samenwerking is in het dorp.
Iedereen die meer wil weten over de stichting Gendringen Leefbaar of zich wil inzetten voor de nieuwe organisatie kan mailen naar de secretaris: bertomba@hetnet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant