Toen was ik 14. Foto: PR/Lang Leve Kunst
Toen was ik 14. Foto: PR/Lang Leve Kunst

Project 'Toen was ik 14' verbindt jong en oud

Algemeen

SILVOLDE - Jongeren van het Isala in Silvolde zijn in de afgelopen maanden in gesprek gegaan met ouderen van Antonia in Terborg. Ze hebben liedteksten geschreven, geïnspireerd op de waargebeurde verhalen die de ouderen vertelden. Hoe was het vroeger om 14 jaar oud te zijn? En hoe anders is dat nu? De presentatie van de liedjes vindt plaats op maandag 27 juni, om 15.00 uur in Antonia in Terbrog. Iedereen is welkom en toegang is gratis.

Het is inmiddels een traditie dat tweedeklassers van locatie Isala van het Almende College ouderen bezoeken met allerlei vragen over hoe het destijds was om 14 te zijn. Over school, werkzaamheden thuis, vrije tijd, vrienden en vriendinnen. De leerlingen volgen op school de stroming Kunst en Cultuur. Van alle verhalen die ze tijdens hun bezoek hoorden, hebben ze op school songteksten gemaakt. Op 27 juni gaan de 14-jarigen van nu, terug naar Antonia om hun liedjes voor te dragen aan de ouderen. En zo worden verhalen van ouderen de liedjes van jongeren.

Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, Attent, het Slingeland Ziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur.

Lang Leve Kunst is een programma dat voortvloeit uit het onderzoek Kunstbeoefening met ambitie uitgevoerd door prof. dr. R. Hortulanus en anderen (2012). Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo waren initiatiefnemers van dit onderzoek.

Binnen Lang Leve Kunst werken de volgende organisaties samen: Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Fonds voor Cultuurparticipatie en VSBfonds. De twee eerstgenoemde fondsen geven een aanzienlijke financiële bijdrage aan tien kwartiermakers om de wereld van kunst en cultuur te verbinden met de wereld van zorg en welzijn. De samenwerkingspartners hebben samen met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) een convenant gesloten met de ministeries van VWS en OCW.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant