Paul  en Annetta met kinderen, aanhang en kleinkinderen. Foto:
Paul en Annetta met kinderen, aanhang en kleinkinderen. Foto:

Woelwaters luidt onderwijzend echtpaar uit

Algemeen

Meester Paul en juf Annetta nemen afscheid

ULFT – Afgelopen week nam basisschool De Woelwaters afscheid van het onderwijzersechtpaar Annetta ten Ham en Paul van Bergenhenegouwen. Ze wilden geen receptie maar gebruikten het beschikbare budget om in plaats daarvan alle leerlingen op een circusact te trakteren. Dinsdag 5 juli genoten die in de gelukkig nog steeds beschikbare sporthal De IJsselweide van een sprankelende voorstelling. Na afloop kregen juf Annetta en meester Paul van hen een aubade en als blijvende herinnering een tuinbank aangeboden.

Door Reinier Kroesen

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in de Randstad. Annetta leerde Paul in de loop van de jaren zeventig kennen in Delft, toen ze stage kwam lopen bij hem in de klas. Op zoek naar een nieuwe baan én rustiger woonomgeving kwamen ze toevalligerwijs terecht in Ulft, al had dat overal kunnen zijn. In oktober 1978 trad Paul in dienst van de toenmalige Centrale Openbare Lagere School (COLS), het pand waar nu uitvaartorganisatie Monuta zit. Het gebouw en locatie voldeden op een gegeven moment niet meer, het leerlingenaantal daalde al snel naar een minimum van 65 kinderen. Daarop verhuisde de school in 1984 naar de huidige locatie waar toen al openbare kleuterschool De Woelwaters gevestigd was. Het begin van een bloeiperiode, tot op de dag van vandaag, de school telt momenteel ruim 240 leerlingen. Annetta viel daar ondertussen al regelmatig in en kreeg een vaste aanstelling op de eerste dag van dit millennium.
De reden dat Paul stopt is het feit dat hij dit jaar 65 wordt. Dit zette Annetta - weliswaar vier jaar jonger - aan het denken. Ook zij besloot er een punt achter te zetten. "We kunnen samen veel leuke dingen doen", al geeft ze aan als het zou moeten ook moeiteloos nog enkele jaren door te kunnen. Concrete plannen voor de toekomst zijn er nog niet. Ja, zoals veel stellen in deze levensfase willen ze meer gaan reizen, maar vooralsnog is het rustig aan doen geblazen, eerst eens oriënteren op de toekomst. Paul gaat in ieder geval samen met de oudste dochter de moestuin tot volle wasdom laten komen. Ook beide dochters en de zoon van het echtpaar genoten basisonderwijs op De Woelwaters. Na hun studies, partnerkeuzes en aanvankelijke omzwervingen wonen alle drie nu in Ulft. Inmiddels bezoeken alweer twee van de vier kleinkinderen De Woelwaters.
De afscheidsvoorstelling werd verzorgd door enkele leden van circus Zanzara uit Doetinchem, die samen met een groep bevriende acrobaten onder meer een spannende trapeze-act opvoerden voor alle aanwezigen. Vervolgens werd door de leerlingen een bedanklied gezongen en een houten bank overhandigd. Die dinsdagochtend waren ook alle nakomelingen van Paul en Annetta aanwezig. Beiden: "Een warm en rijk gevoel!" Hun kinderen, aanhang en kleinkinderen boden een toekomstbestendig geruit koffertje aan met boeken en tips voor de aankomende vrije tijd.

Vrijdagmiddag namen collega's afscheid van het onderwijsduo tijdens een lunch in het Schaftlokaal van de DRU, waarmee een einde kwam aan twee imposante Woelwaters-carrières.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant