Martijn Meerdink, hier met Luca van der Wulp, een speler van De Graafschap Onder 17 . Foto: PR
Martijn Meerdink, hier met Luca van der Wulp, een speler van De Graafschap Onder 17 . Foto: PR

In de opleiding: Martijn Meerdink

Algemeen

ACHTERHOEK - Hoe richt een amateurclub de jeugdopleiding goed in? In aanloop naar een nieuw voetbalseizoen geven experts in een vierdelige serie tips en trucs. Martijn Meerdink (De Graafschap, AZ, FC Groningen en het Nederlands elftal) trapt deze zomerrubriek af.

Door Roel Tomassen

De Martijn Meerdink Voetbalschool is bekend in de Achterhoek, maar ook daarbuiten. De ex-prof stopte in 2010 en geeft sindsdien clinics door het hele land. Het vaakst staat hij op de velden van FC Winterswijk, waar Meerdink voor kids tussen de zes en twaalf jaar trainingen verzorgt. "Ik heb hier altijd feeling mee gehad", opent de 39-jarige Winterswijker over het trainen van jeugd. "Op campings zie ik vooral kinderen die niet bijzonder getalenteerd zijn. Toch kunnen zij veel energie uit het voetbal halen. Als een coach in hun gedachtegang gaat zitten, zijn zij zeker weten tot iets extra's in staat."

Wat het niveau ook is, Meerdink gelooft dat elk kind beter wordt door de juiste aandacht. "Als een kind talent heeft, mag je hem dat niet onthouden, ook bij een amateurclub niet. En geloof mij, minder talentvolle spelers komen ook zoveel verder met goede begeleiding."

Plezier als basis
Goede begeleiding, wat is dat volgens hem? "Kinderen moet je voeden door het ze te laten ervaren. Niks is vanzelfsprekend. Het gaat om oefenen, oefenen, oefenen. Constant herhalen, zo spijker je techniek bij. Pas als het lukt, zet je een stap verder."

Hoewel het soms drillen is, moet plezier altijd voorop blijven staan, aldus Meerdink. "Plezier eruit halen is het allereerste doel, want daarmee groeit de motivatie om iets goed te doen. Kids pakken het dan eerder op en zo groeit hun vertrouwen. Enthousiasmeren, dat vind ik een kwaliteit waarover een coach moet beschikken."

Selectiespelers
Wel waarschuwt de enkelvoudig international voor doorslaan in vrijheid-blijheid. "Ouders zijn tegenwoordig trainers uit goede wil en noodzaak. Dat is mooi, ik snap het, maar hé, ik ben een echte trainer, hè. Ongeacht het niveau, uiteindelijk wil je kwaliteit zien. Kinderen hoor je zaken aan te leren en dat is niet weggelegd voor de meeste ouders. Een vader die met zijn zoontje meegroeit, is niet de manier om het talent en de club verder te brengen."

Liever ziet Meerdink selectiespelers met de jeugd aan de slag gaan. "Jongens van een eerste of tweede elftal kennen de vaardigheden stukken beter dan een ouder. Jonge gasten met een CIOS-achtergrond zie ik graag de pupillen trainen. Vergeet niet, jeugdspelers kijken op tegen degenen die ze op zondag zien. Als zo'n speler iets voordoet, werkt dat stimulerend."

"Doe je selectiespelers een opleiding cadeau en geef ze een team. Ik begrijp dat het niet altijd kan, dat sommige clubs te klein zijn, maar streef ernaar", vervolgt Meerdink. Gekwalificeerde trainers die de allerjongsten op weg helpen, noemt hij cruciaal. "Bij veel clubs is de 'onderkant' vaak niet getraind, terwijl daar de basis wordt gelegd die op latere leeftijd bijna niet meer aan te leren is. Wees er van kleins af aan bij."

Vrijuit voetballen
Willen clubs in hun jeugdafdeling echt winst boeken, dan moet de focus niet op uitslagen liggen. "Pronken met resultaat is niet hoe je het als trainer moet zien. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling. Ik kijk niet naar de score, wel naar of een kind vrijloopt en durft", meldt Meerdink. "Laatst zag ik Studio Voetbal op tv. Hugo Borst en Co Adriaanse stelden voor om tot aan de D'tjes vrijuit te voetballen. Helemaal mee eens. Geef kinderen een kleine taak mee, maar gooi ze niet ermee dood, want dan verliezen ze hun plezier en motivatie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant