De boswachter vertelt op het landgoed bij Megchelen; de deelnemers luisteren geboeid. Foto: Pauline Redlich
De boswachter vertelt op het landgoed bij Megchelen; de deelnemers luisteren geboeid. Foto: Pauline Redlich

'Leerzaam ...en lekker laat naar bed'

Algemeen

Kinderavondwandeling Landgoed Landfort

MEGCHELEN – Boswachters Harry Wisselink en Wim de Vries van Geldersch Landschap & Kasteelen, liepen afgelopen dinsdag 9 augustus, tijdens de twee uur durende kinderavondwandeling, samen met 15 kinderen en 22 volwassenen op Landgoed Landfort. Tot net na zonsondergang duurde de interactieve wandeling, boordevol informatie, vragen en opdrachten. De kinderen genoten en mochten extra laat naar bed, tijdens de vakantie.

De kinderen hingen aan de lippen van de boswachters, die honderduit vertelden over alle verschillende naald- en loofbomen, de geschiedenis, de ligging en het landschap van het landgoed. Zo werd bijvoorbeeld uitgelegd dat de bomen op twee manier onderverdeeld zijn. De eerste manier is een onderverdeling in alle verschillende soorten en de tweede manier is een onderverdeling in bijzondere bewaarbomen, gewone bomen en te kappen bomen. De zogenaamde bijzondere bewaarbomen krijgen deze classificatie als ze bijvoorbeeld van een bijzonder soort zijn, of bijzonder mooi van vorm zijn of erg oud zijn. Deze bomen zijn onderaan de stam gemerkt met een blauwe stip. De te kappen bomen zijn gemerkt met een rode cirkel rondom hun bast. Ze worden verwijderd omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij een bewaarboom staan, het zonlicht op de grond teveel tegenhouden of ziek of beschadigd zijn.
Ook vertelden de boswachters dat Landgoed Landfort momenteel te koop staat en dat er een bedrijf, dat exclusieve interieur designs verkoopt, in gehuisvest is. Het monumentale landhuis dateert uit 1250 en is noorderlijk gelegen van Megchelen, direct aan de Duitse grens en is onder beheer van de stichting Het Geldersch Landschap. Deze verkocht het huis in 2006 voor particuliere bewoning. De rest van het landgoed, 49 hectare groot, is opengesteld voor het publiek.



Aan het begin van de wandeling kregen de kinderen de opdracht om, op een bepaald bospad, een noot te verstoppen en de omgeving goed in zich op te nemen. De boswachters legden uit dat de (Vlaamse) gaai noten verstopt, die de kraaiachtige vogel in de winter terug probeert te vinden, om te overleven. En dat de gaai 75 procent van zijn voorraad ook daadwerkelijk terugvindt. De kinderen deden niet onder voor de luidruchtige vogel. Ook zij vonden het grootst gedeelte van hun verstopte noten terug.
Op de vraag of de kinderen genoten hadden klonk een luid 'Jaaa' door het bos en één meisje zei dat zij het erg leuk vond omdat zij veel geleerd had én omdat zij lekker laat naar bed mocht.

De boswachter wees op diverse soorten, die voorkomen op het landgoed, zoals deze admiraalvlinder. Foto: Pauline Redlich
Huis Landfort in Megchelen. Foto: Pauline Redlich
Mooie waterpartijen met flora bij Huis Landfort. Foto: Pauline Redlich
De boswachter geeft uitleg tijdens de excursie op het landgoed van Huis Landfort. Foto: Paulne Redlich

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant