Roy Kay, de enige die de crash van de Lancaster overleefde. Foto: PR
Roy Kay, de enige die de crash van de Lancaster overleefde. Foto: PR

Bezoek uit Engeland en VS aan Onderduikmuseum Markt 12

Algemeen

AALTEN - De enige overlevende van de crash van de Britse Lancaster ME 840BQ/V van het 550e squadron in de nacht van 16 op 17 juni 1944 was Roy Kay. De zes andere bemanningsleden van de door de Duitsers uit de lucht geschoten bommenwerper overleden. Zaterdag (13 augustus) komen de weduwe van de inmiddels overleden Roy Kay, Maureen Kay, haar dochter Alison, oudste zoon Paul en zijn zoon George naar Aalten, waar Kays verhaal deel uitmaakt van een expositie in het Onderduikmuseum Markt 12.

Zij worden vergezeld door de heer en mevrouw Ploeger (kleindochter van van de Aaltense verzetsman 'Ome Jan' Wikkerink). Tevens zijn aanwezig de heer (en mevrouw Wissink) uit Den Haag (zijn oom Alex Wissink, heeft Roy Kay in Den Haag veertig dagen onderdak geboden) , alsmede zijn zuster uit Krefeld (D) en een achternicht (de kleindochter van Alex Wissink) uit Amerika met ook haar zoon.
Eveneens uit Engeland is aanwezig een neef van de omgekomen navigator van het vliegtuig J.J. Berg: Gary Berg.

In de expositie wordt onder meer het doopjurkje/trouwjurk van de familie Wikkerink getoond, gemaakt van de parachutestof van Roy Kay.

Tussen 10.30 en 11.00 uur is de verwachte aankomst in Aalten. Daar wordt eerst een bezoek gebracht aan het monumentje Pulfrey Gandvoortweg in Barlo, gevolgd door een bezoek aan het paadje langs Notaristuin in Aalten. Om 13.00 uur staat de aankomst van het totale gezelschap in Onderduikmuseum Markt 12 gepland.

Zij worden daar welkom geheten door Gerda Brethouwer, directeur van het museum en door wethouder Henk Rijks van gemeente Aalten. Er is rond 13.30 uur een lunch in de Marktkamer Aaltense Musea. Vervolgens is er vanaf 14.30 uur een bezichtiging expositie Onderduiken in de grensstreek. Nadat er om 15.30 uur gelegenheid is om iets te drinken vertrekken de families omstreeks 16.00 uur naar Begraafplaats Rentinkkamp in Varsseveld.

De Britse Lancaster met aan boord G.S. Smith, piloot; J.J. Berg, navigator; L. Pulfrey, bommenrichter; R. Townsend, radio operator; J. Tizard, torenschutter; J. Heath, staartschutter; R. Kay, boordwerktuigkundige wordt op de terugvlucht van een aanval op de synthetische olieraffinaderijen in Sterkrade, ten noorden van Essen onder vuur genomen door een Duitse nachtjager. De Lancaster verliest boven Barlo een deel van staart en zal uiteindelijk neerstorten nabij De Radstake in Varsseveld. L. Pulfrey verlaat boven Barlo als eerste het brandende vliegtuig , maar overleeft de sprong niet. Vijf andere bemanningsleden overlijden tijdens de crash van de bommenwerper. Roy Kay overleeft als enige de crash.

Hij is lichtgewond en loopt richting het zuiden. Een boer die hij aanspreekt, brengt hem in contact met het verzet. Jo Bulsink-Wikkerink (dochter van ome Jan Wikkerink) brengt Roy Kay op een late avond via smalle paadjes naar een plek nabij de Ringweg, waar Roy Kay opgevangen wordt en verder gebracht. Uiteindelijk zal hij via Den Haag, waar hij nog een poos verblijft bij de familie Wissink, en daarna via Limburg, veilig terugkeren naar Engeland. Hij heeft ondertussen zijn ogen goed de kost gegeven en zo kan hij later de Amerikanen lokale militaire informatie geven.

De zes omgekomen bemanningsleden liggen naast elkaar begraven op de Varsseveldse begraafplaats Rentinkkamp. Het verhaal van Roy Kay is onderdeel van de expositie 'Onderduiken in de grensstreek; deze nog te bezichtigen tot en met 28 augustus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant