Dick Bulten in zijn vertrouwde 'habitat'. Foto: Bert Vinkenborg
Dick Bulten in zijn vertrouwde 'habitat'. Foto: Bert Vinkenborg

Nieuwe natuurfilm van Dick Bulten gereed

Algemeen

Veluwse Big Five figureert

DOETINCHEM – De nieuwste natuurfilm Grofwild op de Veluwe van de Doetinchemse cineast Dick Bulten is klaar. Het heeft hem ruim drieënhalf jaar, met talloze uren in het veld en in zijn studio gekost om een film met professioneel ingesproken tekst van zo'n 50 minuten te maken. Maar die mag er dan ook zijn. Alle vijf grote hoefdieren van de Veluwe, de Nederlandse 'Big Five', figureren in de film.

Door Bert Vinkenborg

Dick houdt er niet van om cineast genoemd te worden en noemt zich zelf liever gewoon 'filmer'. Voor de films die hij tot nu toe geproduceerd heeft is dat eigenlijk te bescheiden. Hij begon als lid en medeoprichter van Videoclub Doetinchem en later als lid van een individuele landelijke club waarbij ook professionals, onder wie NOS-cineasten, aangesloten waren. In zijn jeugdjaren wonend aan de rand van de Kruisbergse bossen en daarna tijdens zijn bijna veertigjarige loopbaan bij de voormalige WOG (Waterleidingmaatschappij Oostelijk Gelderland, red.) kwam hij vaak in de buitengebieden en dicht bij de natuur. Na zijn vervroegde pensioen kreeg hij meer tijd om aan zijn hobby te besteden. Het resultaat is een groot aantal films van verschillende lengtes, onder andere over bijna alle landgoederen in de Achterhoek. De meest recente documentaire Grofwild op de Veluwe spant toch wel de kroon en is nu beschikbaar om door Bulten vertoond te worden.
Over welke hoefdieren gaat de film? Bulten: „Over edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons. De vijf grootste wilde zoogdiersoorten in Nederland. Ik noem de moeflons expres als laatste omdat dit eigenlijk exoten zijn. Ze werden in de 18e eeuw geïmporteerd en uitgezet in het kroondomein bij Apeldoorn om daar bejaagd te worden. Op dit moment zijn ze alleen nog in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te zien en op het Wekeromse Zand tussen Otterlo en Ede."
Bulten filmde op diverse gebieden om materiaal te verzamelen. Hij trok door de hele Veluwe, van Hattem tot de Veluwezoom en van Harderwijk tot Apeldoorn. "Samen een aaneengesloten bosgebied van zo'n 100.000 hectare."
Hij kreeg indien nodig medewerking van de terreineigenaren en – beheerders. „Verreweg het meeste is opgenomen in voor een ieder vrij toegankelijke gebieden. Op overige plekken met de medewerking van boswachters. Wat mij opviel is dat de invulling die de eigenaren en beheerders geven aan hun plicht om de wildpopulaties op een verantwoorde manier te beheren niet uniform is en verschilt per organisatie. De norm is de draagdracht van de leefgebieden. Als er teveel wild komt, kan tot bestandsreductie worden besloten. Dat gebeurt echter pas na zorgvuldige inventarisatie."
Ook het afschot werd door Bulten gefilmd. Hij gebruikte die beelden ook. „Het is een stuk van het ware verhaal en het hoort er dus bij."
Hij vroeg geen financiële ondersteuning van de gastheren. „Nee, want dan gaat men zich ook met de invulling van mijn werk bemoeien en dat wil ik niet."
De Doetinchemmer denkt nog niet aan stoppen; een volgend project staat alweer in de steigers. „Ik ben al bezig met het maken van een film die uitsluitend over edelherten gaat en alles wat met die prachtige dieren samenhangt."
Wanneer hij stopt met filmen? „Zolang ik mijn passie kan blijven uitvoeren denk ik daar niet over na."

Wie belangstelling heeft voor een presentatie van Grofwild op de Veluwe of een van zijn vele andere films kan contact met Dick Bulten opnemen via het e-mail adres d.bulten6@upcmail.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant