Passage van de finishlijn, nog één rondje. Foto: Jan Kraaijenbrink
Passage van de finishlijn, nog één rondje. Foto: Jan Kraaijenbrink

Nieuwe route voor Henk Lubberding Classic

Algemeen

's-HEERENBERG – Voor het eerst sinds achttien jaren maakte vorig jaar de Veluwezoom geen onderdeel uit van de route van de negentiende Henk Lubberding Classic. Geen Posbank, geen Zijpenberg en geen Emmapyramide. Dat was een gok, maar de organisatie heeft daar geen spijt van gehad. De extra route die de caravaan verder de Achterhoek in bracht, richting Zutphen langs de IJssel was een prima alternatief.

De keuze om de finale extra zwaar te maken door twee plaatselijk omlopen rondom het Montferland te rijden was een minder briljante keuze. De finale was inderdaad zwaarder, maar ook chaotischer, omdat aan het eind een groot deel van het peloton gedubbeld werd door de renners die voor de eindzege gingen en het overzicht voor de toeschouwers niet meer te volgen was.
Om die reden is er voor gekozen weer één finalerondje te rijden. Een extra beklimming van de Elterberg zat er ook niet in, omdat dan in de finale een spoorwegovergang gekruist moet worden, wat niet bevorderlijk is voor de veiligheid. Voor de aanwonenden van het finaleparcours heeft het wel een voordeel. De wegen worden maar maximaal twee uurtjes (van ongeveer half twaalf tot ongeveer half twee) voor al het verkeer afgesloten.
De 's-Heerenbergse organisatie legt bij monde van Sjaak Reumer legt uit waarom opnieuw de Veluwezoom niet in het parcours is opgenomen: "We denken dat de renners de Posbank nu wel gezien hebben. Niet voor niets liep het deelnemersaantal langzamerhand wat terug. Dat heeft ook te maken met het uit de grond schieten van cyclo's als onze Classic. Goed voorbeeld doet schijnbaar goed volgen. Tegenwoordig heeft bijna elke oud-prof zijn eigen classic, al is er geen één bij waar de deelnemers over een compleet door politie en verkeersregelaars vrij gemaakt parcours rijden. Bij ons kunnen wielrenners weer wielrenners zijn.''

Bronkhorst
Na de start om 9.30 uur in 's-Heerenberg gaat het via Doetinchem naar Velswijk, Wichmond en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Sjaak Reumer: "Dat is een prachtig gezicht, zo'n groot peloton door die kleine straatjes daar en de rest van het alternatief door de 'binnenlanden' van Rha en Olburgen levert een prachtige route naar Doesburg op. Vandaar gaat het naar Zevenaar waar we het oude parcours weer oppakken.''
De inschrijvingen van de deelnemers stromen langzamerhand binnen en ook de verklaringen van geen bezwaar van de diverse gemeentes vielen de afgelopen twee weken op de deurmat van de organisatie. Ook de provinciale vergunning is binnen, dus het spel kan op de wagen. Inschrijven is nog mogelijk en kan gebeuren via de website van de Classic, www.h-l-c.nl. Wie zich vóór 20 augustus inschrijft krijgt niet alleen 2,50 euro korting op het inschrijfgeld, maar ontvangt bovendien op de wedstrijddag een jubileumbidon en een rugnummer met daarop ook zijn of haar eigen naam en voornaam. Ook op de dag zelf is inschrijven vanaf 7.00 uur 's morgens nog mogelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant