Otwin van Dijk maakt samen met zijn vrouw Karin kennis met Gendringen. Foto: Walter Hobelman
Otwin van Dijk maakt samen met zijn vrouw Karin kennis met Gendringen. Foto: Walter Hobelman

Rondje Gendringen met Otwin van Dijk

Algemeen

GENDRINGEN - Burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw Karin zijn bezig om kennis te maken met alle raadsleden en vragen daarbij aan elk raadslid om iets te laten zien waar het raadslid trots op is of actief mee bezig is. Daarmee krijgt de burgemeester in korte tijd een goede indruk van de gemeente Oude IJsselstreek.

Door Walter Hobelman

Vrijdag waren de burgemeester en zijn vrouw op bezoek in Gendringen. Raadslid Herman Vreeman (Lokaal Belang) had een boeiend programma voorbereid waarin het echtpaar veel informatie kreeg over de historie én de toekomst van Gendringen. Allereerst werd er geluncht in woon-zorgcentrum Maria Magdalena Postel (MMP). Tijdens die lunch werd het echtpaar Van Dijk bijgepraat over de bouwplannen die er zijn. Momenteel wordt door Azora, Estinea, Wonion, gemeente Oude IJsselstreek en een afvaardiging van de stichting Gendringen Leefbaar onderzocht op welke wijze MMP kan worden vernieuwd en daarbij een centralere rol kan gaan spelen in de Gendringse samenleving. Hierover zijn nog geen concrete plannen gemaakt want er volgen nog diverse inspraak- en informatieavonden.
Otwin en Karin van Dijk gingen vervolgens met Vreeman en een klein groepje genodigden het dorp in en daarbij was goed te merken dat de burgemeester oprecht geïnteresseerd is in wat hij te zien krijgt. Daarbij schuwt hij de spontane ontmoetingen met voorbijgangers niet. Regelmatig wordt hij onderweg aangesproken door inwoners die hem welkom heten of hem wijzen op de belangen van bijvoorbeeld ouderen, ondernemers en andere inwoners. Van Dijk neemt ruim de tijd voor die gesprekken. "Dit zijn geweldige ontmoetingen", vindt hij. "In korte tijd hoor en zie ik veel en krijg ik een soort spoed-inburgeringscursus."
Bart Bresser, voorzitter van de ondernemersvereniging, praat hen bij over de ontwikkelingen van de Grotestraat, het leegstaande 'Woonplaza-pand' en de discussie rond de mogelijke vestiging van een Lidl winkel in dit pand. "We moeten vooral vooruitkijken", meent Bresser. "Wil Gendringen een bloeiend en leefbaar dorp blijven dan moeten de inwoners er gezamenlijk hun schouders onder zetten", meent hij. Bresser vertelt vol trots over de manier waarop steeds meer verenigingen en organisaties elkaar vinden en versterken. "De Oranjevereniging, de scouting, de KiVaDa en anderen zijn goed bezig en maken van Gendringen weer een echt dorp."
Dergelijke ontwikkelingen hoort Van Dijk graag. "Ik ben zelf een verbinder en zoek voortdurend naar mogelijkheden om kennis te delen en te bundelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ieders persoonlijke kwaliteiten. Het is goed om te horen dat ook in Gendringen die verbindingen gelegd worden. Alleen op die manier kan je ook voor de toekomst een dorp leefbaar houden voor jong en oud. We moeten het toch samen doen", concludeert Van Dijk.
Theo Teitink geeft onderweg tekst en uitleg over de historie van Gendringen en wijst de burgemeester en zijn vrouw op markante plekken. Beiden luisteren zeer geïnteresseerd en genieten van de soms bijzondere verhalen. "We hopen elke keer stiekem dat we onderweg een passende woning tegenkomen", vertelt Karin van Dijk. "We willen graag zo spoedig mogelijk verhuizen van Doetinchem naar een mooie plek in de gemeente Oude IJsselstreek. Maar tot nu toe heeft onze zoektocht nog niets opgeleverd wat dat betreft."
Na ruim twee uur neemt het burgemeestersechtpaar afscheid, maar zal binnenkort hoogstwaarschijnlijk samen met andere (Gendringse) raadsleden opnieuw in Gendringen te vinden zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant