Karin van Dijk legt aan voor het ereschot. Foto: Nico Marcus
Karin van Dijk legt aan voor het ereschot. Foto: Nico Marcus

Monumentendag gestart met voltreffer

Algemeen

Karin, vrouw van Otwin van Dijk, schiet raak

Door Reinier Kroesen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – De start van de dertigste Open Monumentendag bleek voor burgemeestersechtgenote Karin van Dijk een schot in de roos. Ze mocht namens haar man het openingsschot lossen tijdens een demonstratie van het traditionele vogelschieten en haalde direct de hals van de houten romp naar beneden. "Ik stond er trots bij te juichen!", postte Otwin van Dijk die middag op Facebook. Het Onze Lieve Vrouwe Gilde trad daar op als gastheer en vertaalde het monumentendag-thema 'Iconen & Symbolen' in een programma waarin traditionele schuttersactiviteiten centraal stonden.

Afgelopen zaterdagochtend vond in Varsselder de aftrap plaats van de regionale activiteiten ter gelegenheid van Monumentendag. Daarbij waren zowel de burgemeester, zijn echtgenote, als wethouder Peter van der Wardt aanwezig. De prominente gasten en overige bezoekers werden na de koffie verwelkomd met een vendelhulde. Daarop startte het schieten op de koningsvogel. Gezeten vanuit zijn positie was de op een affuit geplaatste luchtbuks voor burgervader Otwin van Dijk letterlijk te hoog gegrepen voor een ereschot. Zijn vrouw (en vaste chauffeuse) Karin nam de honneurs waar en tot hilariteit van de toeschouwers 'Schoot ze in één keer de kop eraf!', zoals het paar die middag niet zonder trots zelf op hun beider social mediakanalen meldden.

Gildeleven
Dat motto 'Iconen & Symbolen' bleek een dankbaar en breed aanknopingspunt voor deelnemers aan de Monumentendag. Voor de schutterij een mooie gelegenheid de diverse facetten van het gildeleven te belichten. Zo waren er om het uur demonstraties vendelzwaaien en vogelknuppelen. Huidig schutterskoning Beent Klijnsma liep rond met het eeuwenoude koningszilver om zijn nek, als wandelend aanspreekpunt. Oud-vogelmaker Jan Ketelaar vertelde hoe hij in het verleden te werk ging. Ter illustratie had hij daarvoor beschikking over een vuilniszak vol met luchtbukskogels doorzeefde houten vogelonderdelen. Een erfenis van wijlen Benny Kroesen. De dorpshistoricus verzamelde sinds begin negentiger jaren op kermismaandag na het koningsschieten de kapotgeschoten vogelbrokstukken. Die restanten zijn als studiemateriaal overgedragen aan timmerman Hugo Lukassen, die nu zorg draagt voor de vogelbouw.

Albert te Pas
Behalve het dorpshuis was ook de naastgelegen kerk en begraafplaats opengesteld. Bezoekers konden de zolder van het in verkoop staande godshuis verkennen en luisteren naar orgelspel van Egbert Koops. Op het kerkhof vertelde vrijwilliger Jos van Toor een anekdote over het oudste nog intact zijnde graf, dat van Albert te Pas (1875 – 1917). Hij wordt daar nog altijd geëerd met een onlangs opgeknapt smeedstalen kruis. Bij leven was Te Pas werkzaam bij de DRU, na zijn overlijden schonk zijn oude werkgever hem dit grafmonument voor zijn verdiensten. Dat het kruis door concurrent Becking & Bongers gemaakt is en niet door de DRU is een onopgelost mysterie. Een mooi kruis zomaar op een dodenakker, iconisch symbool van lang vervlogen tijden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant