'De Kist', geflankeerd door Hans Kraay (r) en Bennie Jolink, beide met De Kist. Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk den Brok
'De Kist', geflankeerd door Hans Kraay (r) en Bennie Jolink, beide met De Kist. Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk den Brok

'Niet kopiëren, maar nooit vergeten hoe hij voetbalde'

Algemeen

Boekpresentatie De Kist op De Vijverberg

DOETINCHEM – De Graafschap heeft een heel rijtje aan zeer markante (hoofd)trainers achter haar naam. Fritz Korbach, Sandor Popovics, Piet de Visser en natuurlijk Simon Kistemaker. Een lijst waarin mensen als Guus Hiddink, Peter Bosz en Frans Körver met gemak achterwege worden gelaten. Trainers waarover boeken worden geschreven. Simon Kistemaker (76) was de volgende in de rij. 'De Kist. Laatste culttrainer van Nederland' werd vorige week gepresenteerd op 'zijn' stadion De Vijverberg.

Opvallend druk was het voor de boekpresentatie voor een heel bijzondere trainer van De Graafschap. De man die de Doetinchemse profclub professionaliseerde en landelijk op de kaart zette als cultclub. Onder zijn leiding kreeg de tweewekelijkse 'boerenbruiloft gestalte. Met een simpele handbeweging zette hij een heel stadion direct in vuur en vlam, terwijl binnen de lijnen een elf spelers ieder 'twintig meter gras opvraten'. "Voetbal speel je voor het publiek en nergens anders voor", klonk Kistemaker ook als 76-jarige nog messscherp. "Ik wil altijd voetballers zien met een ongelofelijke inzet en passie."
Er werd bikkelhard getraind onder zijn leiding. Zelfs de uitlooptraining na de wedstrijd was steevast een pittige exercitie, vaak afgesloten met een partij waar de vonken vanaf vlogen. Van periodisering van de trainingen, die Raymond Verheijen die inbracht, had nog niemand gehoord. 'Móe ben je pas, als je botten eruit steken!', was een gevleugelde uitspraak van deze motivatie-trainer. Maar iedereen was topfit en De Graafschap werd ongeslagen kampioen en promoveerde naar de eredivisie. "In ons beleidsplan staat, niet voor niets de naam Simon Kistemaker", zegt presentator Sjoerd Weikamp, het RvC-lid van De Graafschap, tijdens de introductie van het boek. "We hoeven hem niet te kopiëren, maar moeten nooit vergeten hoe hij voetbalde."
In de zaal zaten verscheidene spelers uit die tijd. Hans Kraay jr. was een van de opmerkelijkste. De 'aangenomen zoon' van de Kist kreeg samen met oer-Achterhoeker Bennie Jolink het eerste exemplaar overhandigd. Kistemaker: "Ik zei meteen: die presentatie moet op De Vijverberg én Bennie Jolink moet er bij zijn. Hier, omdat het de warmste club is waar ik heb gewerkt. Het gevoel is niet te beschrijven, dat heb ik vier jaar ervaren."
De Kist hekelde het spel dat hij tegenwoordig vaak terugziet op de velden. "Het voetbal is veranderd. Veel breedtepasses en 'gebrei'. Ik was altijd al gecharmeerd van het Engels voetbal. De kortste weg naar de zestien van de tegenstander. En dan hadden wij niet alleen voetballers die een bal honderd meter vooruit konden schieten. Ik hield ook van mooie spelers en die hadden we mannen als Edwin Godee, Eric van Kessel en Jurrie Koolhof.

Bron: Regio8

Schrijver van het boek Yoeri van den Busken wordt gevraagd wat Kistemaker betekent voor De Graafschap. "Dat is in een paar woorden niet uit te leggen. Sommige verhalen leken mooier geworden met de jaren. Maar ik heb ze uiteraard geverifieerd en ze bleken echt. Niet pathetisch. En de mensen die ze vertelden bleken ook echt, oprecht."
Kistemakers eerste reactie op de vraag van Van den Busken of hij een boek mocht schrijven, was: "Wie is daar in geïnteresseerd. Maar het maakte me ook trots. Ik heb wel een voorwaarde gesteld: Je moet het schrijven zoals ik praat en er moet humor inzitten. Dat zal best hier en daar bij vrouwen voor blosjes op wangen zorgen. Maar ik hoop dat iedereen het met plezier leest."

Met de humor zit het wel goed in het boek, getuige de reacties uit de zaal op enkele korte stukjes die de schrijver voordroeg. Kraay en Jolink ontvingen het in een kistje verpakte boekwerk als eerste. Na de presentatie nam de oud-trainer uitgebreid de tijd voor een persoonlijke noot in het boek (356 pagina's, waaronder 40 met foto's) en natuurlijk zijn handtekening.

De presentatie van het boek over de 'Kist' trok een volle zaal. Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk den Brok

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant