Vrijwilligers IVN in de weer met landschapsbeheer. Foto: PR
Vrijwilligers IVN in de weer met landschapsbeheer. Foto: PR

IVN-vrijwilligers zorgen 25 jaar voor natuur

Algemeen

DOETINCHEM - De IVN-werkgroep 'vrijwillig landschapsbeheer' in Doetinchem vierde onlangs een bescheiden feestje. Al 25 jaar is een grote groep vrijwilligers actief bezig met het in stand houden van een waardevol stukje natuur of aan verfraaiing van het landschap.

Door Walter Hobelman


Gerrit Rougoor is één van die vrijwilligers en is bijna vanaf het begin bij de werkgroep actief. "We zijn met deze werkgroep begonnen om de verpaupering van het landschap tegen te gaan", vertelt Rougoor. "Veel mensen kennen ons misschien van het wilgenknotten, dat was in het begin misschien wel de meest voorkomende activiteit die we deden. Maar inmiddels doen we veel meer en verzorgen en onderhouden we kleine landschapselementen en poelen." Rougoor benadrukt dat de vrijwilligers niet in te huren zijn als hovenier. "Daar gaan we niet aan beginnen. Wij zijn wel in te huren, maar dan alleen door mensen die zelf door omstandigheden niet meer op een goede manier kunnen zorgen voor hun eigen stukje natuur. Vaak zijn dit mensen in het buitengebied die vanuit het verleden veel onderhoud zelf deden, maar nu door gezondheid niet meer het zware werk zelf kunnen doen. Deze mensen hebben vaak prachtige kleine natuurgebiedjes en die willen wij graag verzorgen en in stand houden."
Elek maand wordt er een zaterdag gewerkt door een groep van 15 tot 20 mensen. "Wij hebben ons eigen gereedschap en het enige dat we van onze opdrachtgevers vragen is een kleine vergoeding van € 75 om het gereedschap te kunnen onderhouden en te vervangen. Daarnaast stellen we een lekkere kop soep en een broodje tussen de middag wel op prijs", aldus Rougoor, die zelf ook actief is binnen het IVN als gids. "Het IVN heeft verschillende werkgroepen zoals gidsen, die rondleidingen verzorgen door de natuur, een fotogravengroep die soms urenlang kan zitten wachten op een insect of vogel en een werkgroep die onderzoek verricht om te kijken wat er met de door ons onderhouden landschapselementen allemaal gebeurt."
De werkgroep vrijwillig landschapsbeheer bestaat uit ongeveer 35 personen. De groep bestaat uit mensen van een jaar of 35 tot diep in de 80. We hebben iemand in de groep gehad die tot op 92-jarige leeftijd nog hielp met zagen. Dat kan hij nu niet meer, maar nog steeds voelt deze man zich zeer betrokken bij de groep", aldus Rougoor. Op 3 september zijn twee leden in het zonnetje gezet omdat ze 25 jaar lang actief zijn. "Andere oudgedienden zetten zich nu meer in achter de schermen en blijven op die manier betrokken bij ons werk." Rougoor laat weten dat er nog wel behoefte is aan meer vrijwilligers." Het mooie is dat je niet perse elke keer aanwezig hoeft te zijn, maar hoe groter de groep des te makkelijker is het om op een zaterdag voldoende handen te hebben om het werk, dat heel divers kan zijn, te doen. De onderlinge saamhorigheid is groot en je leert veel van elkaar."

Mensen die weleens een keertje mee willen helpen kunnen zich melden bij Rougoor: tel. 0315-651030.

Aan het werk in de natuur als vrijwilliger van de IVN-werkgroep. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant