Het koor onderweg tijdens de concertreis in Duitsland. Foto: Stef Hermsen
Het koor onderweg tijdens de concertreis in Duitsland. Foto: Stef Hermsen

Inspirerende concertreis voor Ulfts koor

Algemeen

ULFT – Het Ulfts Gemengd Koor (UGK) kwam maandagavond terug van een heel geslaagde, vijfdaagse concertreis naar Leipzig. Daar maakte het koor onder andere indruk met een concert op een toplocatie.

Door Josée Gruwel

Zo'n zestig personen, waaronder 36 koorleden, dirigent Gerard Rutjes en pianist/organist Henk Bennink, stapten vorige week donderdagmorgen in de bus om te vertrekken naar Leipzig. Deze oude handelsstad, gelegen in het voormalige Oost-Duitsland, staat bekend om zijn rijke culturele geschiedenis. Tal van componisten, waaronder Johann Sebastiaan Bach, lieten er hun sporen na.
Goed en wel in Leipzig, liet het gezelschap zich vrijdagmorgen door twee gidsen onderdompelen in de sfeer en de historie van de stad middels een uitgebreide stadswandeling. 's Middags vond de eerste ontmoeting plaats met Modern Voices, een gedreven koor van met name jongelui, onder leiding van Corina Grote. De koren repeteerden voor een gezamenlijk concert en al snel bleek er sprake van enthousiasme voor elkaars zangkunst en repertoirekeuze. Tijdens het aansluitende buffet werden de eerste adressen uitgewisseld.
Om verder in de muziekgeschiedenis van de stad te duiken, bezocht het UGK-gezelschap zaterdagmorgen het Bachmuseum. Geïnspireerd door het verhaal van Johann Sebastiaan Bach, die van 1723 tot aan zijn dood in 1750 muzikaal leider van de stad was, waaierden de deelnemers daarna in groepjes uiteen om de stad verder te ontdekken. In de middag kwam het koor weer bij elkaar, want in de barokke zaal van de Alte Handelsbörse, midden in het stadscentrum, stond een concert met Modern Voices op het program. Op de aankondiging stond wat bezoekers konden verwachten: 'Stimmen ohne Grenzen, songs von nah und fern, von klassisch bis rockig modern'.
Het UGK zong geconcentreerd, a capella of met Bennink aan de vleugel, een tiental nummers die totaal verschillend van stijl waren. Overtuigend klonk het Zigeunerkoor van Verdi, integer en overdonderend Benedictus uit The Armed Man van Jenkins, weemoedig Down by the Sally Gardens van Rutter, vrolijk en vlot het koffie- en theelied Java Jive en helder Gabriellas Sång uit de film As It Is in Heaven.
Het optreden van Modern Voices verraste door de fraaie zang met de speelse arrangementen en de hier en daar subtiele choreografieën. Toppers waren Mamma Mia, Lady Madonna, het Zuid-Afrikaanse Shosholoza, Can You Hear Me en The Rhythm of Life. Bij de vier nummers die de koren samen zongen – waaronder Hallelujah van Leonard Cohen – en waarbij de dirigenten om beurten dirigeerden, bleken de stemmen een mooie harmonie te vormen.
Grote na afloop: "Ich habe noch niemals vor so einem grossen Chor gestanden. Das war fabelhaft." Het UGK karakteriseerde ze met de woorden 'kraftvoll' en 'beeindruckend'.
Rutjes tegen zijn koor: "Jullie zijn vandaag boven jezelf uitgestegen."
Op zondagmorgen zong het UGK in de Sint Laurentiuskerk in Leipzig tijdens de eucharistieviering onder andere de Missa Brevis van Jacob de Haan. De akoestiek in de kerk en het spel van Bennink op het heel mooi klinkende orgel maakten de uitvoering tot een feestje voor bezoekers en koor. De dag stond verder in het teken van vrijblijvende excursies en een 'bonte avond'.
Tijdens het slotdiner maandag op de terugreis werd er namens de deelnemers waardering uitgesproken voor de perfecte organisatie van de reis.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant