Jan Aalders en Dimitri Stefas (r) bij de multifunctionele accommodatie. Foto: Gelderse Post
Jan Aalders en Dimitri Stefas (r) bij de multifunctionele accommodatie. Foto: Gelderse Post

'Behandelingen in eigen Dorpshuus'

Algemeen

VARSSELDER – Het multifunctionele Dorpshuus in Varsselder heeft er nog een functie bij gekregen. Een aantal dagdelen per week kunnen inwoners van Varsselder-Veldhunten en omgeving er voortaan terecht voor fysiotherapie.

Het gemeenschapshuis op sportcomplex de Buitenham in Varsselder is een project dat als voorbeeld diende in den lande waar het gaat om leefbaarheid en gemeenschapszin in kleine kernen te waarborgen. Een plek waar de inwoners kunnen blijven sporten en ontmoeten.
Nu wordt daar weer een voorziening aan toegevoegd met een dependance van Fysio Oude IJsselstreek. Daarmee hopen Jan Aalders van 't Dorpshuus en Dimitri Stefas van Fysio Oude IJsselstreek weer een positieve bijdrage aan het voorzieningenniveau te kunnen leveren. Stefas ziet de voordelen: "Het is jammer dat kleine dorpen leeglopen. Ik woon zelf ook in een klein dorp (Azewijn, red.) en zie het ook daar gebeuren. Het dorp vergrijst bovendien. Voor de leefbaarheid is het zaak zoveel mogelijk voorzieningen te behouden. Door hier fysio- en manuele therapie aan te bieden hopen we met een nieuwe voorziening te kunnen bijdragen. Dit is voor ons in ieder geval een prima plek, om dichter bij de mensen therapie aan te kunnen bieden in een prachtige, toegankelijke en bovendien vertrouwde omgeving."
Jan Aalders knikt: "Met name voor de oudere mensen zou dit een uitkomst kunnen zijn, omdat ze tot nu afhankelijk waren van familieleden die hen ergens naar toe moesten brengen. Reden voor ons om met Dimitri om de tafel te gaan. Nu kunnen ze in hun dorp terecht voor behandeling. "
Stefas kan straks gebruik maken van verschillende ruimten voor behandeling tot revalidatie. De behandelkamer wordt ingericht in de ruimte die ook dienst doet als bestuurskamer. "Het is schoon dat is een heel belangrijke voorwaarde. En het voldoet aan alle eisen van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, red.)", weet de fysiotherapeut die al werkzaam is voor de voetbalclub GWVV in Varsselder. "Die samenwerking is er al, dus ik ken de situatie in het dorp. Er heerst veel positivisme."

Fysio Oude IJsselstreek (FOIJ) brengt diverse specialismen naar Varsselder-Veldhunten; Behalve fysiotherapie en manuele therapie FOIJ ook erkende sportfysio's, kinderfysio's en een gespecialiseerde geriatrische en thuiszorgtherapeut. "Wat geldt voor ouderen geldt ook voor jonge kinderen, die straks niet meer voor gespecialiseerde behandeling naar Terborg hoeven fietsen, de drukke straat over, maar in het eigen dorp terecht kunnen. Er is bovendien ook veel ontwikkeling op het gebied van ouderen en bewegen waar we wat voor kunnen gaan aanbieden", meent Stefas. "Natuurlijk levert het ons mogelijk wat op, maar ik vind het ook mooi om nieuwe dingen te proberen."

Aalders denkt dat het project zal slagen. "We hebben daarnaast een prachtige gymzaal en velden waar mensen uit dit dorp en omgeving aan de slag kunnen onder deskundige leiding. Prachtig toch?"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant