Het Dru Industriepark. Foto: PR
Het Dru Industriepark. Foto: PR

College en partners werken aan toekomstvisie voor DRU

Algemeen

ULFT - Het college van B&W heeft besloten dat het samen met de partners (de DRU Cultuurfabriek, ICER en SSP-hal) gaat werken aan een gezamenlijke toekomstvisie die nieuw perspectief moet bieden voor het DRU Industriepark.

Door Walter Hobelman

"Er is sinds 2005 heel veel gerealiseerd in en rond de DRU", aldus wethouder Van der Wardt. "We staan nu op het punt om een nieuwe toekomstvisie op te stellen met alle betrokken partijen."
In deze toekomstvisie worden enkele onderwerpen uitgewerkt. In de eerste plaats een herziene visie op de exploitaties van de gemeentelijke gebouwen om te komen tot een kostendekkende verhuur van de gemeentelijke gebouwen op het DRU Industriepark. Daarnaast moeten er nieuwe subsidieafspraken worden gemaakt met huurders en gebruikers van deze gemeentelijke gebouwen. Met ingang van 2019 vervalt de bijdrage aan de huisvestingskosten van voormalige Smeltkroesgebruikers. Daar komt de gemeentebrede herziening van het subsidiebeleid nog bij die gevolgen heeft voor instellingen als de DRU Cultuurfabriek, bibliotheek, muziekschool en andere. "We willen als college nieuwe afspraken maken over de samenwerking met en tussen de convenantpartners met als doel een duurzame gezonde exploitatie van het DRU Industriepark", aldus van der Wardt. "Daarbij gaat het niet om wat de gemeente vindt, maar wat de partners zelf vinden. De basis van de nieuwe visie moet zijn dat de partners zelf de DRU financieel in stand kunnen houden."
Basis voor de visie wordt een extern onderzoek naar het functioneren van het DRU Industriepark in zijn geheel en van de afzonderlijke partijen in het bijzonder aan de hand van een SWOT-analyse. Hierbij worden sterke en zwakke kanten en de kansen en bedreigingen in beeld gebracht. Dit onderzoek vindt dit najaar plaats. ""Er is nog een grote stap te zetten", meent de wethouder. "Een gezonde DRU kan alleen bestaan als er verder wordt gekeken dan het lokale. De DRU is een beeldmerk in de regio en de drie partners moeten meer samen gaan werken om meerwaarde op te leveren. De komende tien jaar moet het DRU-industriepark volwassen worden", voegt Van der Wardt daaraan toe.
Voor goede gesprekken over de toekomstvisie is het wel noodzakelijk dat alle partijen openheid geven. "Openheid van zaken over de in- en uitgaven van de partners is beslist noodzakelijk. Die openheid is er bij de BV tak van de DRU Cultuurfabriek (waaronder de horeca en het Schaftlokaal vallen) nog niet", aldus wethouder Van der Wardt.
Het college zal de toekomstvisie voor het DRU Industriepark in het voorjaar van 2017 voorleggen aan de gemeenteraad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant