Foto: Leo van der Linde
Foto: Leo van der Linde

Woningbouwplannen Oude IJsselstreek worden geschrapt

Algemeen

GENDRINGEN - De komende tien jaar worden de plannen voor de bouw van bijna 300 nieuwe woningen in de gemeente Oude IJsselstreek geschrapt. Dit is het gevolg van de, door de gemeenteraad vastgestelde, Regionale Woonagenda. Om invulling hieraan te geven heeft het college een beleidsnotitie opgesteld waarin een overzicht te vinden is van woningbouwplannen die wél door kunnen gaan en plannen die geschrapt worden.

Door Walter Hobelman

"We hebben te maken met een afname van het aantal inwoners", aldus wethouder Henk Hengeveld. "Daardoor neemt de behoefte aan extra woningen af de komende jaren. Om leegstand te voorkomen hebben we besloten het aantal woningbouwplannen terug te brengen."
In de gemeente Oude IJsselstreek mogen er tot 2025 nog 237 nieuwe woningen gebouwd worden. Daarbij stelt het college aan de raad voor om hierbinnen ruimte te creëren voor 50 woningen in de aanloopstraten naar de centra van de vijf hoofdkernen in de gemeente (Gendringen, Varsseveld, Silvolde, Terborg en Ulft).
Naast bouwplannen in het buitengebied wordt er fors gesneden in plannen als Hutten Zuid in Ulft, Pleintje Kaak in Terborg en in Westendorp, Sinderen (Kromkamp) en Megchelen (Kiwitz).
De verwachting is dat het schrappen van de bouwplannen de gemeente veel geld gaat kosten. Schattingen liggen tussen de 2 en 6 miljoen. "Dat is veel geld, maar we moeten het wel doen", meent Hengeveld. "Als je terugkijkt met de kennis van nu, is het altijd makkelijk om met de vinger te wijzen, maar destijds werd gehandeld naar de omstandigheden en verwachtingen van dat moment. Toen gingen we (gemeente, grondexploitanten, eigenaren van bouwkavels et cetera, red.) met elkaar de ladder op, nu moeten we die ook weer met elkaar afdalen", aldus de wethouder.
De beleidsnotitie ligt vanaf nu twee weken ter inzage (tot 7 oktober) Inwoners kunnen hierop reageren. Het college verzamelt de reacties en biedt deze, inclusief een eigen reactie, aan aan de gemeenteraad vóór 27 oktober 2016. Dan wordt de notitie namelijk behandeld in de raadsvergadering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant