Foto: Karin Stronks
Foto: Karin Stronks

Woonlastenonderzoek onder huurders in Oude IJsselstreek

Algemeen

OUDE IJSSELSTREEK - Een betaalbare woonplek is voor iedereen van belang. Maar hoe betaalbaar is huren in de Oude IJsselstreek? Wat is de financiële situatie van huurders in onze gemeente? Om daarachter te komen houdt Huurdersvereniging Wij Wonen samen met Wonion, de gemeente en SchuldHulpMaatje binnenkort een woonlastenonderzoek. Dat gebeurt in samenwerking met de Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.

De betaalbaarheid van woonlasten is afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor de één betaalbaar is, is niet per definitie ook betaalbaar voor een ander. Uit onderzoek blijkt dat landelijk gezien een groot aantal huurders te weinig overhoudt om mee te doen aan het maatschappelijk leven. Hoe de situatie lokaal is, verschilt per gemeente. Om de situatie in de Oude IJsselstreek in beeld te brengen ondervraagt de Woonbond, in opdracht van Wij Wonen de huurders van Wonion. De uitkomsten van dit onderzoek nemen Wij Wonen, Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek mee in de afspraken die zij op gemeentelijk niveau maken om kwalitatief wonen voor huurders bereikbaar te houden.

Het woonlastenonderzoek in de Oude IJsselstreek wordt begeleid door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. De Woonbond zorgt voor een volledig anonieme verwerking van de gegevens. In het onderzoek krijgen huurders vragen voorgelegd over: inkomen versus woonlasten (huur, gas, licht, water, servicekosten); de financiële situatie van huurders; de verwachtingen over de betaalbaarheid.
Huurders van Wonion ontvangen deze week per brief of mail een uitnodiging om aan het onderzoek deel te nemen. In december worden de uitkomsten bekendgemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant