Het MMP wordt gesloopt; de plannen voor de nieuwbouw moeten nu gestalte krijgen. Foto: Walter Hobelman
Het MMP wordt gesloopt; de plannen voor de nieuwbouw moeten nu gestalte krijgen. Foto: Walter Hobelman

Inwoners Gendringen moeten nú gaan praten

Algemeen

GENDRINGEN - Dat het huidige zorgcentrum Maria Magdalena Postel (MMP) in Gendringen binnen niet al te lange tijd gesloopt gaat worden is een feit. Dat er een nieuw, eigentijds en op de toekomst gericht woonzorgcentrum/dorpshuis voor terug komt is ook duidelijk. De vraag is nog wel welke invulling er aan de nieuwe locatie gegeven kan worden. Om daarbij zoveel mogelijk wensen en ideeën van inwoners uit Gendringen in te kunnen betrekken is er een speciale kopgroep gevormd waar iedereen zich kan melden om mee te praten.

Door Walter Hobelman

"Het is een beetje een Gendringens trekje om ergens pas een mening over te ventileren als het al te laat is", aldus woordvoerder Marcel Bressers van de Stichting Gendringen Leefbaar (SGL). Die mening wordt bevestigd door Jelle Hoogeveen, locatiemanager van Azora (MMP) en Gerrolt Ooijman van Wonion. "We hebben dat destijds ervaren toen 'de Gent' als multifunctioneel centrum in gebruik werd genomen", aldus Ooijman. Hij erkent dat er destijds vooraf niet voldoende overleg is geweest en te weinig gedaan is om de wensen vanuit het dorp en de plannen van Wonion zelf op elkaar af te stemmen. Als gevolg daarvan heeft 'de Gent' nooit gebracht wat er van verwacht werd. "Van je fouten mag je leren en daarom doen we het nu nadrukkelijk op een andere manier", aldus Ooijman.
"De nieuwbouw van een woonzorgcentrum dat multifunctionele extra's kan bieden is uniek in Nederland", menen Ooijman en Hoogeveen. "Wat wij willen is een centrum waar wonen en zorg samen onderdak vinden, maar dat daarnaast ook een plek in het sociale dorpsleven gaat innemen door er allerlei externe partijen onderdak te bieden."
"Je kan aan allerlei opties denken", aldus Bressers. "De muziekvereniging kan er de repetities houden, sportverenigingen kunnen onderdak vinden en je zou er zelfs een soort dorpscafé een plaats in kunnen geven. Dat kan de ontmoetingsplaats worden voor jong en oud én voor toeristen die overdag graag even een kopje koffie met iets erbij willen gebruiken. Mogelijkheden genoeg", meent de strijdvaardige Bressers.
Het nieuw te bouwen centrum komt iets verder in de richting van het kerkplein. Dat kerkplein moet het hart van het dorp worden en de verbinding gaan vormen tussen het woonzorgcentrum en de Grotestraat. In het nieuwe gebouw, dat wat Bressers, Hoogeveen en Ooijman betreft een andere naam moet krijgen dan het huidige 'MMP', komen ongeveer zeventig woningen. Naast de drie genoemde organisaties is ook Estinea nauw betrokken bij de plannen.
"Maar het is nu vooral het moment om de inwoners van Gendringen de gelegenheid te geven om constructief mee te praten en met mogelijke plannen en ideeën te komen", benadrukt Bressers. De inwoners van Gendringen hebben daarvoor tot eind oktober de mogelijkheid. "We kunnen niet garanderen dat elk idee ook daadwerkelijk iets concreets wordt, maar we gaan alle opmerkingen, wensen, ideeën en plannen serieus onderzoeken", belooft Bressers. "Men kan en mag niet van gemeente Oude IJsselstreek verwachten dat die hierin het voortouw neemt. Ook kan men de gemeente niet altijd en overal de schuld van in de schoenen schuiven. Dat is niet eerlijk en niet terecht", aldus Bressers. "Sterker nog, de gemeente heeft met de onlangs aangenomen motie om meer aandacht te geven aan de ontwikkelingen in Gendringen al een heel goede stap gezet richting ondernemers en de inwoners in Gendringen. Daarom herhaal ik wat ik eerder al zei, namelijk dat de inwoners zélf nu aan zet zijn. Alleen maar via social media van alles roepen is de makkelijkste weg, maar die weg brengt meestal niet het gewenste resultaat."
De kopgroep die is ontstaan uit de Stichting Gendringen Leefbaar is te bereiken door te mailen naar: kopgroepmmp@gmail.com of door te bellen met Marcel Bressers: 06-48 500 938.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant