Antoinet van Helvoirt: 'Er volgt nog verder overleg.'  Foto: Bert Vinkenborg
Antoinet van Helvoirt: 'Er volgt nog verder overleg.' Foto: Bert Vinkenborg

Waterschap zoekt balans in energieopwekking

Algemeen

DOETINCHEM - Voorgenomen plaatsing van windmolens gaat zelden zonder protesten. Ook bij het plan van het Waterschap Rijn en IJssel om windmolens bij rioolwaterzuivering De Pol te plaatsen is dat het geval. De buurt komt in opstand tegen dit project. Heemraad Antoinet van Helvoirt (lid van het dagelijks bestuur) legt uit waarom het een goed idee is en wat het Waterschap onderneemt om alle betrokkenen op één lijn te krijgen.

Door Bert Vinkenborg

Alle omwonenden binnen een straal van 500 meter zijn in één op één-sessies gedurende vier avonden uitgenodigd om hun verhaal te doen en op het voornemen van het waterschap te reageren. Daarna volgde nog een openbare bijeenkomst die toegankelijk was voor iedereen. Heemraad Van Helvoirt: "Wij kennen de gevoeligheden en wij vinden het alleen maar fijn dat wij het gesprek kunnen aangaan. Er komt nog verder overleg."
De locatie waar het nu om gaat, rioolwaterzuivering De Pol, heet in de waterschapsterminologie 'Etten', maar ligt in feite dichter bij Gaanderen dan bij Etten. Het zijn dan ook vooral de omwonenden van de Gaanderense Weg tussen Doetinchem en Gaanderen die zich verzetten. Op dit moment wordt daar al biogas uit slib geproduceerd. In de toekomst is er op het waterschapsterrein 'De Pol' plek voor maximaal twee windmolens. Het waterschap wil naar een totaal van vier à vijf windmolens binnen het gehele werkgebied. Behalve De Pol komen daarvoor WRIJ locaties bij Zutphen, Nieuwgraaf bij Duiven en nog een vierde op een andere nog te bepalen plek in aanmerking. Op ieder locatie wordt eerst het gesprek met omwonenden aangegaan.
Windenergie maakt deel uit van de zogenoemde energiemix van het Waterschap bestaande uit wind-, zonne-, waterenergie en biogas. Het vormt wel het grootste deel ervan. Dertig procent van de mix wordt gevormd door hydro-energie (uit water) en biogas. De 'businesscase' kan per locatie verschillend zijn. In maart 2017 gaat het Waterschap een besluit nemen en kijkt daarbij naar de financiële en technische kant van het project, maar ook naar de situatie met betrekking tot vergunningverlening en maatschappelijke haalbaarheid. Belangrijk voor omwonenden is dat ook gekeken wordt hoe het gebied rond de windmolens kan meedelen in de opbrengsten.
Van Helvoirt heeft vertrouwen in de afloop. Zij meent: "De bijeenkomsten met omwonenden zijn tot nu toe in goede harmonie verlopen. Men luisterde naar elkaar."



 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant