Hanneke van Vonno (links) en Astrid Kock van theatergroep SPOT repeteren voor 'En ik dan...?' Foto: Josée Gruwel
Hanneke van Vonno (links) en Astrid Kock van theatergroep SPOT repeteren voor 'En ik dan...?' Foto: Josée Gruwel

Absurd, indringend en actueel theater bij SPOT

Algemeen

DOETINCHEM – Theatergroep SPOT speelde zichzelf vorig jaar in de picture met 'Hartstocht en hebzucht', theater op locaties in de openlucht in Sinderen. Dit jaar gaat de groep binnenshuis, in Heelweg en Doetinchem, voor minstens hetzelfde applaus met 'En ik dan...?'

Door Josée Gruwel

Het improviseren bij 'Hartstocht en hebzucht' is de spelers van SPOT het vorig jaar zo goed bevallen, dat ze ervoor kozen om weer een spel op de planken te brengen dat tot stand kwam door tijdens de repetities ruimte te creëren voor improvisatie. Zo ontstond 'En ik dan...?', een compilatie waarbij inspiratie werd opgedaan door verhalen van Dario Fo, Karel Eykman, Marjan Berk, Roald Dahl en Kader Abdollah.

SPOT speelt met de vaste kern spelers: Monique van Ostaay, Charlotte Leric, Astrid Kock, Jan Freriks, Hanneke van Vonno, Martin Pragt, René Thus, Janine Verhoef en Petra Borsboom. Ze kozen zelf de verhalen die als uitgangspunt dienen. De rode draad ervan is het verbindende thema 'relaties'. "Daarbij gaat het om onder andere liefde, passie, overspel en de gevoelens die daarmee gepaard gaan", vertelt Astrid Kock. "Steeds is daarbij wel een personage dat denkt 'En ik dan...?' De titel kun je op diverse manieren uitspreken en is op verschillende manieren te interpreteren."
De verhalen worden niet alleen gespeeld. Er wordt ook verteld. "Vertellen en spelen is een prachtige combinatie om verschillende theatertechnieken uit te diepen en verder te ontwikkelen", aldus Hanneke van Vonno. "Om alle scènes met elkaar te verbinden wordt er steeds een refrein van eenzelfde lied gezongen."
Met 'Ik kan er niets aan doen' van Karel Eykman wordt de toon gezet. De kracht van de schrijver is dat hij herkenbare gevoelens verwoordt in eenvoudige taal die aansluit bij de spreektaal. "Van hieruit wordt het een knettergekke voorstelling" zegt Kock. "Absurd, indringend en actueel. Zo is de scène 'De wind', gebaseerd op een verhaal van Marjan Berk, een grappig verhaal dat gaat over een echtpaar op leeftijd waarbij de sleet in het huwelijk zit. Het wordt absurd bij William and Mary van Roald Dahl. Dan gaan we de gekte in." Het spel is gebaseerd op een van de spannende korte verhalen uit de bundel 'Op weg naar de hemel', waarin duistere facetten van het menselijk karakter worden onthuld. Hier gaat het over een verongelijkte vrouw die wraak neemt op haar overleden echtgenoot.
Als verteller verhaalt René Thus 'Een onbekende trekvogel' van Kader Abdollah. Over een vogel die synoniem staat voor de vluchteling in bijvoorbeeld Nederland.
Na de pauze volgt 'Een vrouw alleen' van de Italiaanse toneelregisseur, acteur en toneelschrijver Dario Fo. Daarin spelen zeven vrouwen. Van Vonno: "Het is eigenlijk een monoloog van een vrouw – woonachtig in een huisje in een straatje in Italië en staand op haar balkonnetje – die aan een buurvrouw haar schrijnende, troosteloze verhaal vertelt over vreemdgaan en opgesloten zijn. De andere zes vrouwen zijn de alter ego's van de vrouw, waardoor er voor het publiek veel te puzzelen valt."
Annelies van Rijssen staat voor de regie en is ook te zien als speler.
De voorstelling is in het Brouwhuus van de De Radstake in Heelweg op zondag 6 november om 11.00 uur en om 15.00 uur. Op vrijdag 11 november in het Borghuis in Doetinchem om 18.00 uur (voorstelling met buffet) en op zondag 13 november om 15.00 uur. Entree: 15 euro. Met buffet 30 euro. Reserveren via www.spottheater.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant