Bennie Roozegaarde van Radio Milano tussen uitgever Willy Hermans en schrijver Hugo Heideman met het eerste exemplaar van het boek Geheime Zenders in de Achterhoek. Foto Gerrie Evers, Radio Ideaal
Bennie Roozegaarde van Radio Milano tussen uitgever Willy Hermans en schrijver Hugo Heideman met het eerste exemplaar van het boek Geheime Zenders in de Achterhoek. Foto Gerrie Evers, Radio Ideaal

Alle piraten verzameld bij boekpresentatie

Algemeen

HENGELO – Boekpresentaties van Uitgeverij Hermans zijn nooit saai. Het boek 'Geheime Zenders in de Achterhoek' is zaterdag voor een stampvolle zaal gepresenteerd in Zalencentrum De Radstake. Talloze voormalige piraten en meer dan vijfhonderd liefhebbers waren aanwezig bij de overhandiging van het eerste exemplaar door auteur Hugo Heideman aan de bekendste Achterhoekse etherpiraat Bennie Roozegaarde. Daarna maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om hun gekochte exemplaar te laten signeren door Hugo Heideman en Bennie Roozegaarde. Met optredens van Tinus Hoekstra en De Paloma's werd deze Piratenavond een daverend succes.

De eerste reacties op deze nieuwe publicatie van Uitgeverij Hermans waren uitermate lovend. Enkelen legden het boek na een eerste snelle goedkeuring even weg om in het feestgewoel te storten. Het lezen en bekijken van de foto's kon voor hen wel op een later moment. Anderen konden niet wachten en zochten toch al een rustiger plekje om het boek door te bladeren.
In deze uitgave schrijft Hugo Heideman (Zelhem, 1969) over het roemruchte radiopiratentijdperk. Rond piratenzenders heeft altijd een zweem van mysterie en illegaliteit gehangen. Er werd in een kat-en-muis spel steeds grootscheeps jacht gemaakt op etherpiraten door politie en Radio Controle Dienst. Peilingen, razzia's en politie-invallen waren aan de orde van de dag. Ze lieten zich er niet door uit het veld slaan en zonden snel weer uit vanuit hun studio in een kippenschuur, duivenhok of zolder.
De meeste piraten bedoelden het goed en wilden niet meer dan hun veelal Nederlandstalige liedjes in de ether brengen, omdat deze op de landelijke zenders niet aan bod kwamen.
In het noorden en oosten van het land waren de geheime zenders vooral in de jaren '70 en '80 mateloos populair en zeker in de Achterhoek. Elk dorp kende tientallen geheime zenders. Het meest bekend was Radio Milano dat in het hele land te beluisteren was. Twee politie-invallen in de boerderij van Bennie Roozegaarde in Zelhem brachten honderden mensen op de been die de acties probeerden te saboteren. Bij de eerste inval legden omstanders een dood varken op een politieauto en droop de politie af. Twee jaar later werd na een half jaar voorbereiding een hele politiemacht inclusief M.E. ingeschakeld. Tevergeefs, want de zender werd nooit gevonden en Roozegaarde heeft de verblijfplaats nooit onthuld. Zelfs het landelijke nieuws schonk er veel aandacht aan. Uniek in het boek zijn de nooit eerder gepubliceerde foto's van de inval in 1981.

Hugo Heideman was zelf een actieve piraat met zijn zender Radio Ariande en werd al op jonge leeftijd besmet met het piratenvirus. Hij verzamelde verhalen van een groot aantal piratenzenders uit de Achterhoek, waardoor een fraai beeld wordt geschetst van een tijd die voor piraten en luisteraars erg spannend was, maar bovenal voor de liefhebbers veel nostalgie op zal roepen. Heideman interviewde niet alleen collega-piraten, maar ook Otto Duursma die als opperwachtmeester bij politie-invallen aanwezig was en Wim Eelderink, als technicus en antennespecialist een belangrijk man voor veel piraten. Heideman beschrijft tevens de overgang naar een legale lokale omroep als Radio Ideaal die in december 25 jaar bestaat.

Hugo Heideman is zondag 4 december te gast bij het radioprogramma OVT van de VPRO op Radio 1. Hiermee is door uitgever Hermans weer een bijzonder stukje Achterhoekse historie vastgelegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant