Henk Kalfsterman met zijn boek. Foto: Joke Burink
Henk Kalfsterman met zijn boek. Foto: Joke Burink

Levensverhaal Kildernaar in Een Aandacht voor leven en werken

Algemeen

KILDER – Een bijzonder mens, zo kunnen we Henk Kalfsterman wel noemen. Zijn leven leidde langs vele wegen en elk traject bleek weer een belangrijke ervaring te zijn voor de volgende route.

Door Joke Burink

Zijn werk in de damesconfectie ging stilletjes over naar het leven van een kunstenaar en theaterdirecteur. In Linschoten had hij 26 jaar zijn eigen theater aan huis, totdat hij en zijn vrouw in september van dit jaar naar Kilder verhuisden. In dezelfde maand is de levensgeschiedenis van deze acteur, blindtekenaar, dichter, schrijver en uitstekend verteller, in boekvorm verschenen. 'Een Aandacht voor leven en werken' is niet alleen een reis door het leven en werken van Kalfsterman, maar ook een filosofie over een mensgerichte aanpak en een aansporing voor ieder om vooral op zoek te gaan naar je binnenste ik.
In zijn woning aan de Zeddamseweg in Kilder vertelt de charismatische Henk (Helmig) Kalfsterman (75) zijn verhaal, dat 40 jaar voor zijn geboorte begint. De historie is immers de bakermat van het heden en de toekomst, zo stelt de auteur van zijn eigen levensgeschiedenis. Als kind kreeg Kalfsterman mee, hoe het is om geen vetpot te hebben. Zijn moeder, die alleen lagere school had gehad, bleek echter een uitstekend econoom. Na de ULO mocht Kalfsterman van zijn vader niet naar het lyceum, omdat hij financieel zijn steentje moest bijdragen. Hij begon als assistent van de assistent-verkoper op de afdeling draad, spijkers, moeren, bouten en schroeven van een groot handelsbedrijf. De grote passie van de jonge Kalfsterman was echter acteren en dat hij talent had, was al eerder door een betrokken onderwijzer opgemerkt.
Kalfsterman benutte elk vrij uurtje dat hij had door acteerlessen te volgen bij Arend Hauer, de vader van Rutger Hauer. Kalfsterman: "De lessen van Arend Hauer waren voor mij een eye-opener. Hij legde de nadruk op het wezen in de mens, het diepste gevoel van binnen. Techniek was slechts gereedschap om aan het karakter van een personage te werken.
Later volgde ik tekenlessen bij Johan van Zweden. Hij kwam met een dode mus op een krant en zei dat we de mus mochten tekenen zoals we wilden, maar hij moest kunnen zien dat de mus een ziel heeft gehad. Deze uitspraak is voor mij bepalend geweest in hoe ik kijk naar kunst."

Bezieling
Voor Kalfsterman is de bezieling de rode draad in zijn leven. Bezieling in wat je doet, daar gaat het om, of je nu kunstenaar, verkoper of topmanager bent. Helaas zijn er zakkenvullers die zich alleen maar laten leiden door hebzucht en macht, zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor de samenleving. In het onderwijs zou al aandacht en ruimte moeten zijn om talenten te zien, te stimuleren en te ontwikkelen"", zo vertelt Kalfsterman in zijn boek. "Wie zich richt op de mens en zijn kwaliteit, zal zien dat een goed product vanzelf volgt."

'De lessen van Arend Hauer waren voor mij een eye-opener'

Kalfsterman volgde zijn diepste wezen. Op het pad van de kunsten ontstonden bij hem gedichten die resulteerden in de dichtbundel 'Levensvreugde', geïnspireerd door zijn omgeving en voorzien van eigen foto's. "Ik heb het niet bedacht," zegt Kalfsterman, "het ontstond gewoon."
Het onlangs verschenen en 248 bladzijden tellende: Een Aandacht voor leven en werken, met als ondertitel: Een levensgeschiedenis over Kunst, Bedrijf en Samenleving, is naast het interessante levensverhaal van Kalfsterman, tevens een boek dat bij de lezer kan leiden tot nieuwe inzichten over het leven. Het boek kost 20 euro en is te koop bij Primera Buunk in 's-Heerenberg, Raadgeep en Berrevoets in Doetinchem en bij de auteur zelf via info@theaterdewildeman.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant