Winnaar Negasa tijdens de Montferlandrun 2016. Foto: Burry van den Brink

Afrikaanse atleten heersen op Montferland Run

Algemeen

's-HEERENBERG - De Montferland Run is dit jaar een prooi geworden voor de Ethiopiër Herpasa Negasa. Hij had maar 43 minuten en 2 seconden nodig voor de 15 kilometer over het geaccidenteerde parcours. Zijn trainingsmaat Abdi Nageeye (11e op de marathon bij de Olympische Spelen in Rio) werd de beste Nederlander. Hij liet Khalid Choukoud (veertienvoudig Nederlands Kampioen) achter zich. Bij de vrouwen was Bahreinse Eunice Kirwa in 48.37 de snelste. Op zeventien tellen gevolgd door de Keniaanse Edna Kiplagat, de tweevoudig wereldkampioene op de marathon.

Het podium bij de mannen werd gevormd door winnaar Negasa en de Keniaan Frederick Kipkosgei (tweede op vier seconden) en nummer drie, ook afkomstig uit Kenia, Peter Kiprotich, die 38 tellen te kort kwam om te winnen. Bij de vrouwen eindigde de Ethiopische Meselech Melkamu als derde achter Kirwa en Kiplagat. De lopers profiteerden van de uitstekende omstandigheden, met een zonnetje dat de gevoelstemperatuur goed deed. De atleten hadden bovendien in de laatste kilometers een lichte wind in de rug. Voor de toeschouwers was het derhalve ook prima toeven langs het Montferlandse parcours.