De plek waar het fruitbos moet verrijzen. Foto: Walter Hobelman
De plek waar het fruitbos moet verrijzen. Foto: Walter Hobelman

Klimaatzorgen sturen Scouting Gendringen richting fruitbos

Algemeen

GENDRINGEN - De jongeren van de scouting in Gendringen maken zich zorgen over het klimaat van de toekomst. Een van de aanleidingen hiervoor was de wateroverlast die in 2016 net over de grens bij Anholt voor een aantal spannende dagen zorgde. De gesprekken daarover hadden als gevolg dat de jongeren gingen nadenken over de klimaatverandering en besloten in actie te komen. Het plan dat ze bedacht hebben is zowel doeltreffend als creatief.

Door Walter Hobelman

"We hebben in goed overleg met de gemeente Oude IJsselstreek een braakliggend stuk grond in beheer gekregen waar we dit voorjaar 150 tot 160 fruitbomen gaan poten", aldus André Evers, bestuurslid van de scouting. "Dit fruitbos is voor iedereen vrij toegankelijk. Daarmee brengen we de natuur dicht bij de mensen." Het stuk grond is gesitueerd achter de atletiekbaan in Gendringen en is ongeveer een hectare groot. In het komende voorjaar worden er tamme kastanje-, kersen-, pruimen-, appel -peren- en notenbomen gepoot. "Iedereen mag de rijpe vruchten te zijner tijd van de bomen plukken, maar dat kan pas over een jaar of twee. Het gaat ons als scouting vooral om het hout en het feit dat we hiermee CO2 uit de lucht kunnen halen en op die manier, hoe bescheiden ook, een bijdrage leveren aan een schoner klimaat."
Behalve fruitbomen worden er bloembedden aangelegd en komt er tijdelijk een bijenstal te staan op het perceel. Door een verandering in de wetgeving is het mogelijk om braakliggende stukken grond in te zetten voor projecten als deze. "Gebouwd zal er waarschijnlijk toch nooit worden op deze plaats en mocht dat wel gebeuren dan kan dit stukje natuur zonder problemen geruimd worden, maar de kans dat dat moet gebeuren is erg klein", aldus Evers.
In goed overleg met gebiedsmakelaar Jan Maalderink en wethouder Henk Hengeveld is het initiatief van de scouting snel uitgewerkt. "We zijn verrast over de bereidwilligheid die we overal tegenkomen nu het plan concreet is geworden", aldus Evers. "Het AOC in Doetinchem gaat ons helpen met het ontwerpen en aanplanten en werkt mee aan het onderhoud, Loonbedrijf Van Hal in Voorst verzorgt het grondwerk, houthandel het Anker levert de palen waaraan de bomen worden gepoot. Ook de wildbeheereenheid, VAL Oude IJssel en de Imkerverenigingen hebben hun hulp al aangeboden. En ook 24/7 Tailorsteel uit Varsseveld biedt ondersteuning. Het wordt een uniek project waarvan we hopen dat het veel navolging gaat krijgen in de rest van Nederland. We gaan dit idee zeer actief promoten omdat we weten dat er op veel meer plaatsen in ons land grond braak ligt die op deze manier een goede bestemming kan krijgen."
Het geheel krijgt een zeer natuurlijke vorm waarbij bijvoorbeeld heggen in plaats van hekwerk wordt gebruikt. "Dit stukje natuur heeft een hoog educatief karakter en we zien wat dat betreft ook veel mogelijkheden om kinderen en jongeren op een attractieve manier kennis te laten maken met de natuur en de manier waarop we daarmee om moeten gaan", meent Evers.
Het hele project moet worden bekostigd door subsidies en bijdragen van sponsors. "Op dit moment loopt er al een subsidieaanvraag bij Provincie Gelderland en via onze website www.scoutinggendringen.nl kunnen mensen ons gratis sponsoren, door een internetaankoop te doen via de banner Sponsorkliks. Via deze banner komt men bij alle grote internetaanbieders. Als je daar een bestelling plaatst, dan gaat een klein bedrag daarvan naar onze Scoutinggroep, zonder dat het iets extra kost", aldus Evers. De planning is dat in maart met de aanleg wordt gestart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant