Chantal Bleekman in Nepal met een van de leerlingen van de Gyanodayaschool in Kathmandu. Eigen foto
Chantal Bleekman in Nepal met een van de leerlingen van de Gyanodayaschool in Kathmandu. Eigen foto

Nepal-kalender van Silvoldse ligt in winkel

Algemeen

SILVOLDE - Chantal Bleekman uit Silvolde is samen met Maria Duenk eind vorig jaar op reis geweest naar Nepal en wat ze daar zag heeft haar bij thuiskomst op een idee gebracht. De leefomstandigheden van de lokale bevolking raakte haar en ze besloot geld in te zamelen waarmee iets gedaan kan worden voor de kinderen die ze in Nepal heeft ontmoet.

Door Walter Hobelman

"Wat ik in Nepal allemaal heb gezien en gehoord raakte mij enorm. Mensen leven daar echt in omstandigheden die verre van makkelijk zijn. En toch lijken die mensen vaak gelukkiger dan wij hier in Nederland", aldus Bleekman. Tijdens haar reis heeft ze ruim tweeduizend foto's gemaakt en ze heeft er daarvan meerdere geselecteerd voor een verjaardagskalender. Die kalender gaat ze verkopen en de opbrengst gaat naar Nepal. "Ik heb daar een Nepalees, Bharat, ontmoet. Hij zet zich in om op kleine schaal kinderen en gezinnen te helpen. De opbrengst van de kalenders is onder meer voor de aanschaf van schoolmeubilair voor de Gyanodayaschool in Kathmandu. Daarnaast en dat is voor Bleekman van essentieel belang, gaat Bharat het geld besteden op plaatsen waar het heel hard nodig is, namelijk het ondersteunen van arme gezinnen zodat de kinderen naar school kunnen", vertelt Bleekman. Het geld wordt onder andere besteed aan onderwijsmogelijkheden en kleinschalige projecten om mensen te helpen een beter bestaan op te bouwen.
Bleekman maakte de reis naar Nepal in een groep die vanuit de stichting Veldwerk Nepal en de stichting Paraplu werd georganiseerd. Beide organisaties zijn al geruime tijd in Nepal actief waarbij ze als doel hebben de lokale bevolking zelfredzaam te maken. Zo maken ze veel gebruik van lokale kennis en expertise waardoor het ontwikkelingswerk goed is ingebed in de cultuur die ter plaatse heerst.
De verjaardagskalender heeft als titel 'Kids of Nepal Namasté'. "Namasté is dé lokale Nepalese begroeting. Het woord betekent 'het licht in mij groet het licht in jou'. "Wat mij daarbij opviel is het oogcontact dat er dan wederzijds is. Ik vond dat erg inspirerend en respectvol", legt Bleekman uit. Ze is onder de indruk geraakt van de mensen die in Nepal leven. "Het is een prachtig land wat natuur betreft, maar de mensen zijn zo mogelijk nog mooier. Wat mij vooral is bijgebleven is de ongelofelijke flexibiliteit in het omgaan met de -in onze westerse ogen- beperkte mogelijkheden."
Bleekman is verrast over de spontane medewerking bij het realiseren van haar kalenderplan. "Het regionale bedrijfsleven is soms zeer spontaan en behulpzaam. Het is me daardoor gelukt om de kalenders tegen een lage kostprijs te laten vormgeven, drukken en verpakken en daar ben ik heel blij mee", vertelt Chantal. De kalender wordt gedrukt in een oplage van tweehonderd stuks en is vanaf deze week te koop bij diverse ondernemers in de gemeente Oude IJsselstreek en kost 10 euro. "Als de verkoop goed gaat lopen is een herdruk zeker een optie", blikt Bleekman optimistisch vooruit.
Verkooppunten zijn: Creatieplein Silvolde, de Blokker in Ulft, Villa Kado in Terborg, Winkel & Zo in Varsseveld en Knipperie Annemie in Etten en Drogisterij van Driel in Gendringen. De kalender is ook te bestellen via de facebook pagina 'Kids of Nepal Namaste verjaarsdagskalender'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant