Louis Verweijen (knielend) en Peter Aal (zesde van links) samen met de groep bij sv Westendorp. Foto:  John van der Kamp
Louis Verweijen (knielend) en Peter Aal (zesde van links) samen met de groep bij sv Westendorp. Foto:  John van der Kamp

Wandelend voetballen zonder fysieke duels

Algemeen

Informatie-bijeenkomst voor voetbalclubs over wandelvoetbal

Door John van der Kamp

DIDAM - Bij voetbalvereniging DVC`26 in Didam wordt op woensdag 22 februari een inloopmiddag georganiseerd over wandelvoetbal, ook wel bekend als OldStars-Walking Football. Dit initiatief komt tot stand met hulp van het Nationaal Ouderenfonds, de KNVB, voetbalclub DVC `26 en twee initiatiefnemers Peter Aal en Louis Verweijen namens OldStars-Walking Football. Gezamenlijk zijn zij onderdeel van een projectgroep, waar Pascal Kamperman namens de KNVB als verenigingsadviseur dit initiatief ondersteunt.

Walking Football is wandelvoetbal voor zestig-plussers, die op 'n gepaste manier één keer per week sportief bezig zijn en hiermee ook de sociale contacten kunnen onderhouden. Voetbal zonder rennen, zonder lichamelijk contact, dus met regels die bij deze leeftijdsgroep past. Bij Walking Football gaat het vooral om het bewegen, met de bal bezig zijn en de confrontatie uit de weg gaan. Bij deze nieuwe voetbalvorm spelen zestallen zonder keepers op een kwart speelveld met en tegen andere voetballers. De bal mag niet boven heuphoogte komen en het maken van slidings is niet toegestaan. Deze regels zijn er om blessures te voorkomen. Een perfecte variant voor mensen die lang niet meer hebben gevoetbald of pas op late leeftijd willen beginnen met voetbal.
De vergrijzing van de samenleving biedt het voetbal en de voetbalverenigingen kansen om nieuwe doelgroepen aan zich te (blijven) binden. Niet alleen als (actieve) voetballer/sporter, maar nog veel meer als vrijwilliger. Met Walking Football kan iedere vereniging een interessante doelgroep (60+) behouden én werven. Gezien de doelgroep is het overdag aanbieden van deze voetbalvorm een mogelijkheid en kan de accommodatie nog beter worden benut. Inmiddels zijn 125 amateurverenigingen in Nederland al actief met Walking Football.
Peter Aal en Louis Verweijen hebben 55 clubs uit de regio Oude IJsselstreek, Montferland, Rijnwaarden, Liemers, Doetinchem en Doesburg voor deze middag uitgenodigd om informatie te verstrekken het Walking Football bij hun eigen vereniging op te starten. Maar de inloopmiddag is niet alleen voor voetbalverenigingen. Ook buurtcoaches, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorginstellingen zijn van harte welkom. Om 12.45 wordt gestart in de kantine van voetbalvereniging DVC`26. Verschillende onderwerpen komen aan bod. Uitvoerig wordt het trainingsprogramma doorgenomen, de verzorging bij blessures en ook het werven van deelnemers komt aanbod. Het pilotproject heeft als doel om demonstratie-trainingen binnen de verenigingen op te gaan zetten. De initiatiefnemers Peter Aal en Louis Verweijen, die in 2015 gestart zijn bij Vitesse in Arnhem, geven in het tweede deel van deze inloopmiddag een demonstratie-training. De Walking Football groepen uit Westendorp en Didam zijn hiervoor speciaal uitgenodigd en geven tijdens de demonstratie een goed beeld hoe er wekelijks getraind kan worden. Ook het positiespel is een onderdeel van de demonstratie. Om 15.00 uur wordt informatiemiddag afgesloten en kan met de initiatiefnemers nog worden nagepraat. Clubs die geen informatie hebben ontvangen kunnen telefonisch contact opnemen met Peter Aal (06-53703587).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant