Wijkagent Bart Ruesink. Foto: Eric Klop
Wijkagent Bart Ruesink. Foto: Eric Klop

Agent Bart Ruesink: 'Dat het niet van kwaad tot erger gaat'

Algemeen

Wijkagent verruilt 's-Heerenberg Oost voor Ulft-Noord

's-HEERENBERG - Toe aan een nieuwe uitdaging neemt wijkagent Bart Ruesink eind deze maand afscheid van ´zijn´ gebied ´s-Heerenberg Oost. Hij gaat per 1 maart aan de slag in een soortgelijke functie voor het noordelijk deel van Ulft, Varsselder en Etten.

Door Eric Klop

"Het carnaval pik ik hier nog net mee", zegt Ruesink, die in 2012 tot wijkagent werd benoemd voor 's-Heerenberg Oost en daarbij ook Lengel, Azewijn, Vethuizen en Wijnbergen onder zijn hoede kreeg. Hij begon zijn politieloopbaan als surveillance-agent in Rotterdam. Na functies in onder meer Wageningen en Haaksbergen ambieerde hij gaandeweg een post als wijkagent. "Ik werd ingezet om 'brandjes te blussen'. En dan snel weer door naar het volgende incident. Een wijkagent functioneert dicht bij de mensen en gaat dieper op de zaken in. Probeert ook achtergronden boven water te krijgen. Om problemen, of herhaling ervan, te voorkomen. Preventie dus, in nauwe samenwerking met partners als gemeente, sociaal werk of GGZ. Een netwerk dat waar nodig hulp biedt."
Een vacature in 's-Heerenberg bleek de geboren Achterhoeker op het lijf geschreven. Van zijn stap heeft hij geen seconde spijt gehad. "Het is een mooie wijk om te werken. Maar ook druk. Allerlei problemen kwamen langs, vooral op het sociale vlak. Drank, drugs, huiselijk geweld, seksueel misbruik of andere gedragsproblemen… Qua aantal springt het er ten opzichte van elders in de regio een beetje uit. Heeft onder andere te maken met mensen uit de Randstad die ooit voor laaggeschoolde arbeid naar 's-Heerenberg verhuisden. Hun kinderen groeien op met andere normen en waarden. Dan liggen problemen op de loer. Ik kan die tijdig signaleren en regelen dat het niet van kwaad tot erger gaat."
Ontwikkelingen binnen de politie baren Ruesink echter zorgen. "Het wijkwerk was vijf jaar geleden anders dan nu. Door een tekort aan capaciteit moeten wijkagenten steeds vaker bijspringen in noodhulpdiensten. Dat gaat ten koste van hun eigenlijke werk. Onze korpschef onderkent dat gelukkig. Bekijkt kritisch hoe het wijkwerk weer de plek kan krijgen die het verdient. Want veel valt of staat daarmee. Bijvoorbeeld een puber die dreigt af te glijden heeft extra aandacht nodig. Ook van onze kant. Zo voorkom je wellicht dat ie over een paar jaar écht rare dingen doet."
Natuurlijk, niet alles in zijn wijk verliep voor de 47-jarige Ruesink crescendo. Reanimaties die op niets uitliepen. "Bij iemand van 88 kun je dat relatief snel van je af laten glijden. Maar het overlijden van een kind blijft veel langer hangen. Wat ik eveneens als een dieptepunt ervaar is de reeks vernielingen die afgelopen najaar plaatsvond in de Don Rualaan en omgeving. Dat had op de buurt een enorme impact. Ben er ontzettend druk mee geweest. De zaak is nooit opgelost. Er waren verdenkingen, maar geen bewijzen. Misschien dat aan die golf van vandalisme een einde kwam omdat de daders vermoedden dat we ze in de smiezen hadden."
Hoogtepunten? "Mensen die afglijden weer omhoog helpen. Daar doe je het voor." En specifiek? "De buurt-appgroepen die tot stand zijn gekomen. Een systeem waarin mensen elkaar via WhatsApp verdachte situaties in de woonomgeving doorgeven. Ze waren er mondjesmaat, maar kreeg door middel van een sneeuwbaleffect structuur. En het werkt! Ook de wijkagent heeft er baat bij. Je bent veelal elders, maar kunt aan de hand van de appjes de route van een verdacht persoon volgen. En die dan op heterdaad in de kraag vatten."
Hoewel hij verwacht er op veel vlakken hetzelfde tegen te komen, ziet Bart Ruesink in zijn volgende standplaats een nieuwe uitdaging. "In Ulft wonen veel mensen van Turkse afkomst. Een cultuur die vrij nieuw voor mij is. Ik moet me daarin verdiepen." Wie hem in 's-Heerenberg opvolgt is nog ongewis. "Er zijn zowel binnen de regio als extern gegadigden. Een commissie buigt zich hierover", weet Bart Ruesink. "Ik twijfel er niet aan dat men een goede keuze maakt."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant