'Oosterlicht verbindt', vastgelegd door Leonie Jansen, is te zien op de expositie. Foto: Leonie Jansen
'Oosterlicht verbindt', vastgelegd door Leonie Jansen, is te zien op de expositie. Foto: Leonie Jansen

Oosterlicht gevangen in expositie

Algemeen

SILVOLDE - Het project 'Oosterlicht' dat eind vorig jaar te zien was boven gemeente Oude IJsselstreek krijgt een vervolg. De lichtpyramide die uit vier felle xenonstralen bestond, inspireerde veel amateur- en semiprofessionele fotografen om dit bijzondere project op creatieve wijze vast te leggen. Na een oproep op facebook werden 66 foto's ingezonden en daaruit zijn twintig foto's gekozen die deel uit maken van een expositie die de komende tijd door de gemeente gaat reizen.

Door Walter Hobelman

"Het is niet alleen maar een expositie", vertelt Meriam Jansen, die samen met de bedenker van het Oosterlicht project Hans van den Hurk de organisatie van de expositie voorbereid. "Er wordt ook een wedstrijd aan verbonden. Stan Bouwman en Peter van Tuyl hebben zichzelf aangeboden als juryleden om de foto's te beoordelen. En tijdens de expositie kunnen bezoekers ook hun stem uitbrengen op de foto die naar hun mening het Oosterlicht het best in beeld brengt."
Jansen en Van den Hurk kennen elkaar onder andere door de samenwerking rond Tonater, een theater en cultuur evenement dat in 2015 plaatsvond in het bosgebied bij Silvolde. "Beide projecten gaan over verstilling, verwondering en verdieping", aldus Van den Hurk. "Wij willen dingen doen die mensen in beweging brengt om iets moois tot stand te brengen." En dat is met het Oosterlicht project gelukt. De vier stralen die elke avond van uit de plaatsen Terborg, Silvolde, Etten en Ulft de hemel verlichtten zorgden ervoor dat veel mensen aan de slag gingen om de bijzondere en telkens wisselende vormen in de lucht op gevoelige plaat vast te leggen. "Uit verhalen van fotografen weet ik dat sommigen daarbij erg ver zijn gegaan en met hun pumps in de modder stonden om het meest perfecte plaatje vast te leggen."
Het resultaat van al die inspanningen is de komende weken te bewonderen. "Op 24 februari om 16.30 uur wordt de expositie officieel geopend in het Creatieplein in Silvolde", vertelt Jansen. Twee weken daarna is de expositie te bekijken in de Roode Leeuw in Terborg, vervolgens in Etten in zaal Köster, daarna weer in Silvolde in de protestantse kerk en tot slot in de DRU in Ulft. "Op de facebook pagina 'Oosterlicht verbindt' is precies te zien wanneer men de exposities kan bezoeken, we zijn nog bezig met het regelen van de details per locatie", aldus Jansen. Aan het eind van de expositie periode wordt bekendgemaakt welke foto als winnaar tevoorschijn komt.
Ondertussen is Van den Hurk al bezig met het eind van het jaar 2017. "Het Oosterlicht moet een vervolg krijgen en er zijn al zeer enthousiaste reacties uit Gaanderen en Varsseveld bijvoorbeeld. Daar kunnen we iets moois mee doen. Ik ben altijd bezig met het maken van verbindingen tussen mensen. Dit project heeft bewezen dat we hier in de regio elkaar weten te vinden en te inspireren tot iets bijzonders. Dat versterkt de onderlinge contacten en kan een stimulans zijn om onze Achterhoekse bescheidenheid van ons af te werpen. Laten we de Achterhoek maar in de schijnwerpers zetten", aldus Van den Hurk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant