Demi Bouwman maakt namens de jury bekend wie de winnaar is geworden van Read2Me! 2017. Foto: Frank Vinkenvleugel
Demi Bouwman maakt namens de jury bekend wie de winnaar is geworden van Read2Me! 2017. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ilayda Sahin wint voorleeswedstrijd Read2me!

Algemeen

DINXPERLO - Ilayda Sahin van scholengemeenschap Isala Almende College uit Silvolde heeft dinsdag de lokale voorleeswedstrijd en daarmee de tweede ronde van Read2me! gewonnen. Deze ronde vond plaats in de Bibliotheek van Dinxperlo. Vier juryleden moesten uit tien deelnemers kiezen, wat nog niet zo eenvoudig was. Read2Me! is een voorleeswedstrijd op landelijke niveau, waaraan leerlingen uit meer dan duizend brugklassen meedoen. De wedstrijd bestaat uit drie voorrondes, waarna in de eindronde op 13 mei in Nieuwegein, de uiteindelijke winnaar wordt uitgeroepen tot 'Beste voorlezer van heel Nederland'.

Door Iris Jansen

Deze landelijke voorleeswedstrijd is gestart in 2009 en is een initiatief van de bibliotheken. De wedstrijd heeft als doelstelling om leerlingen te stimuleren om meer te lezen, waarbij het wedstrijdelement een extra aansporing kan zijn. Scholen kunnen dit programma makkelijk in hun lesprogramma verwerken. Ook moet het de samenwerking tussen bibliotheken en scholen versterken. Inmiddels doen ruim 1000 klassen van 165 middelbare scholen mee. Na de school- en bibliotheekronde volgt nog de provinciale ronde, voordat de uiteindelijke winnaar bekend wordt. Ook voor de scholen zelf is het een bijzondere aangelegenheid.

Spannend
Noor Jansen en Ilayda Sahin van het Isala Almende College uit Silvolde; Kyra Klein Hesselink en Bram Jansen van College Schaersvoorde Dinxperlo en Mila Hansen, Luca Wissing, Jorben Kraan, Isa Tempels en Yasmin Cobos Sánchez van het Almende College Wesenthorst uit Ulft, gingen met elkaar de strijd aan wie deze avond als winnaar uit de bus zou komen.
De kritische jury bestond uit Lydia ter Welle, redacteur bij Achterhoek Nieuws bv, uitgever van onder andere Dinxpers Nieuws, Aaltens Nieuws en Gelderse Post; Marlies Meuleman, leerkracht bij de openbare basisschool Op Koers uit Varsseveld; Mieke de Vette, bibliothecaris Basisbibliotheek Achterhoekse Poort en Dewi Bouwman, winnares van de bibliotheekronde Read2Me! 2016.
De aanwezige familieleden en docenten vonden het allemaal net zo spannend als de kandidaten zelf, maar cabaretière en schrijfster Irene van der Aart die de avond presenteerde, wist op luchtige en soms hilarische wijze de spanning te doorbreken.

Serieuze zaak
Aan deze bibliotheekronde was op de scholen al een eerste ronde vooraf gegaan, waarna de winnaars door mochten naar de tweede ronde. De kandidaten zijn dus al geruime tijd bezig met de wedstrijd, waarbij ook thuis veel wordt geoefend. Van der Aart: "Er moet aan bepaalde regels worden voldaan; het moet geen toneelvoorstelling worden en er mag niet uit het hoofd worden verteld. Het verhaal moet echt uit het boek worden voorgelezen. De jury let er dan op of er duidelijk wordt gearticuleerd en met de juiste intonatie en snelheid wordt gelezen." Dewi Bouwman vindt het vooral belangrijk dat de voorlezer plezier uitstraalt en de luisteraars weet te boeien. De kandidaten waren vrij in de keuze van de jeugdboeken zodat de thema's van de boeken zeer verschillend waren; over oorlogsverhalen, verdriet, kleine en grote zorgen en toekomstdromen.

Hoog niveau
Zowel de jury als presentatrice Irene van der Aart waren onder de indruk van het hoge niveau van de voorlezers. Van der Aart: "Het is zo belangrijk om te lezen én voor te lezen. Ook op latere leeftijd. Verhalen maken toch een groot deel van je belevingswereld uit. Wanneer je iets moois leest, lees het dan een ander voor; betrek een ander bij het verhaal dat je leest of dat je belangrijk vindt. Ik vind het ook zo goed dat de kinderen hier zo frank en vrij in de 'spotlights' durven zitten. Goed voor later! Wat mij vanavond ook opvalt is het onderlinge sportieve gedrag en de interesse in andermans kunnen."
Jurylid Lydia ter Welle: "Het was voor ons als jury erg moeilijk om een keuze te maken want de kandidaten hebben zich allemaal goed voorbereid en zijn allemaal goede voorlezers. Gelukkig konden we tenslotte toch unaniem een winnaar kiezen die door mag naar de provinciale ronde op 8 april in Apeldoorn." Na alle deelnemers te hebben voorzien van een oorkonde en leuke attentie, werd Ilayda Sahin uitgeroepen tot winnaar van deze ronde. Zij ontving naast een oorkonde ook een boekenbon.

Ilayda Sahin is blij verrast dat zij de winnaar is van Read2Me! 2017. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant