Woensdagmiddag werden de karpers uitgezet. Foto: PR
Woensdagmiddag werden de karpers uitgezet. Foto: PR

Hengelsportfederatie zet 103 vissen uit in Bielheimerbeek

Algemeen

VARSSEVELD/DOETINCHEM - Het was woensdagmiddag 22 februari 'Karper diem' in de Bielheimerbeek. In de beek tussen Varsseveld en de monding in de Oude IJssel beschikt sinds deze 'karperdag' over een nieuwe dosis karper. Het uitzetten van de hoeveelheid vis gebeurde ter compensatie van de grote karpersterfte die in 2014 plaatsvond.

Wat destijds de massale sterfte heeft veroorzaakt is nooit helemaal duidelijk geworden, vertelt Frank Bosman van de Hengelsport Federatie Midden Nederland.

De Hengelsport Federatie Midden Nederland heeft met Waterschap Rijn en IJssel overeenstemming bereikt om karpers uit te zetten als compensatiemaatregel. In totaal werden er woensdag over meerdere stuwvakken gelegen tussen Varsseveld en Gaanderen 103 karpers uitgezet. Het betrof voor de helft spiegelkarpers en de andere helft schubkarpers. De spiegelkarpers worden gemeten, gewogen en gefotografeerd zodat deze vissen later terug te herkennen zijn. Door het unieke schubbenpatroon zijn deze individueel herkenbaar. De federatie houdt bij waar de vissen worden gevangen, hoeveel ze zijn gegroeid et cetera. "De keuze voor spiegelkarpers is een wens van de vissers; het zorgt voor meer variatie", legt Frank Bosman van de Federatie Midden Nederland uit. "De spiegelkarper was een zeldzaamheid geworden en er zijn op diverse plaatsen spiegelkarperprojecten opgezet. Voor de beleving van de sportvisser is het leuk af en toe was anders te vangen dan schubkarpers."


Foto: PR

De karperuitzet was een bijzondere gebeurtenis aangezien er in de Achterhoekse beken sinds de jaren '80 geen visuitzettingen meer waren. De federatie hoopt met de uitzet de Bielheimerbeek weer als sportviswater op de kaart te zetten en dat veel sportvissers plezier zullen beleven aan deze nieuwe vissen.

Bij de brug aan de Bruggenweg in Doetinchem werd de vis verzameld, gemeten, gewogen en gefotografeerd. Vanuit deze locatie werden de vissen verdeeld over de stuwvakken.

Meer informatie over de jeugddag is te vinden op de website van de Federatie www.hfmiddennederland.nl.

Woensdagmiddag werden de spiegelkarpers gemeten en gewogen en uitgezet. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant