Initiatiefnemers en expositiemedewerkers poseren net na de persconferentie in Isselburg. Foto Reinier Kroesen
Initiatiefnemers en expositiemedewerkers poseren net na de persconferentie in Isselburg. Foto Reinier Kroesen

Prinses Beatrix mogelijk naar Dinxperlo

Algemeen

DINXPERLO/SUDERWICK – Nee, het is geen 1-aprilgrap. De organisatoren van de grensoverschrijdende expositie 'Buren stellen zich voor/Nachbarn stellen sich vor' hebben goede hoop dat Prinses Beatrix op die eerste aprildag bij het Grenslandmuseum aanwezig is voor de officiële opening. En anders, zo is vanuit Den Haag bevestigd, komt er in ieder geval een andere afgevaardigde van de koninklijke familie. Dit werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie op 16 maart in Restaurant Brüggenhütte. Die reizende tentoonstelling is tot eind oktober gratis te bezichtigen op verschillende locaties, aan weerszijden van de grens.

Door Reinier Kroesen

Oudheidkundige en belangenverenigingen in de dorpen tussen Dinxperlo/Suderwick en Emmerik/Netterden hebben samen dit initiatief ontwikkeld. Het biedt een blik op de rijke geschiedenis van de grensstreek, waarin elke dorp door de eeuwen heen wel de eigen identiteit behield, maar niet de aansluiting bij de moderne tijd verloor. Gedurende een aantal weken is die expositie telkens te bekijken in één van de tien deelnemende dorpen (achtereenvolgens Dinxperlo & Suderwick, Gendringen, Netterden, Anholt, Praest, Hüthum, Megchelen, Speelberg – Klein Netterden, Millingen, Emmerich). In die periode presenteren en promoten de pleisterplaatsen zichzelf tegelijkertijd met rondleidingen, fietstochten en dorpsactiviteiten. De focus bij dit alles ligt op stimulering van de relaties tussen grensbewoners en het elkaar nieuwsgierig maken naar ieders gebruiken en levenswijze. De samenwerking is mede mogelijk gemaakt door INTERRWG VA – programma Duitsland/Nederland en de Euregio Rhein-Waal. Behalve die opening wordt ook toegeleefd naar het 'Nachbarntreffen' op 19 augustus in Openluchttheater Engbergen in Voorst, waar inwoners van alle deelnemende kernen aan mee werken. Aan de invulling van het programma wordt nog gewerkt. In het kader van de studiestroming Internationalisering zijn veertig Isala-leerlingen in opdracht van Vereniging Leefbaarheid Netterden ook betrokken geraakt. Ze zijn gekoppeld aan één van de deelnemende Duitse plaatsen en zetten daar zaken op als een vossenjacht, fietstocht of markt met streekproducten uit beide landen. Ook wordt de samenwerking gezocht met scholen in Emmerich en Anholt.
Zaterdag 1 april wordt om 14.30 uur het hoge bezoek verwacht aan de Heelweg in Dinxperlo, bij de St. Michaelskerk. Na een rondgang volgt de opening van de expositie, samen met de Honorair Consul der Nederlanden. Dit gebeurt op de markt voor het Grenslandmuseum. De organisatie hoopt opnieuw op de komst van Prinses Beatrix. Definitief uitsluitsel over haar komst of de naam van ander koninklijk bezoek volgt snel. Het koninklijk secretariaat van paleis Noordeinde meldde dat de Prinses talloze verzoeken binnenkrijgt. In 1984 was ze ook al te gast en bezocht ze als Koningin de toenmalige gemeente Dinxperlo. Destijds durfde zij maar één voet over de grens richting Suderwick te zetten, want nog een pas verder zou protocollair gelijk hebben gestaan aan een onbedoeld staatsbezoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant