De hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Burry van den Brink
De hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Burry van den Brink

Ziekenhuis blijft gemoederen bezighouden

Algemeen

DOETINCHEM - De beeldvormende raad van donderdag 16 maart dreigt te ontaarden in een echt debat. Het is de tweede keer dat insprekers de gelegenheid krijgen om hun mening te geven en dat de raad aan bod is om aan hen en aan de wethouder vragen te stellen over de toekomstige locatie van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. De bedoeling van een beeldvormende raad is dat de raadsleden op een informele manier in gesprek gaan met burgers en met het college. Zo kan op een makkelijke manier informatie verzameld worden voor de besluitvormende raadsvergadering op een latere datum. Dit keer ging het om meer en dat was duidelijk merkbaar aan de toon en de manier waarop vragen gesteld werden. De steen des aanstoots is de Ladder van Duurzame Verstedelijking, kortweg de Ladder genoemd.

Door Bert Vinkenborg

De insprekers zijn Berd Westerveld, geen inwoner van Doetinchem maar volgens hemzelf wel een 'betrokken burger', mevrouw Krijnen van Milieuwerkgroep De Oude IJsselstreek en Marcella Heerenveen van Kans voor de Achterhoek. In grote lijnen herhalen zij wat al tijdens de eerste beeldvormende raad over hetzelfde onderwerp is gezegd. Westerveld noemt de plannen van het Slingeland getuigen van beperkte visie en 'Maatschappelijk onverantwoord ondernemen'. Mevrouw Krijnen dreigt met een gang naar de Raad van State als de raad met de huidige plannen van het ziekenhuis instemt. Kans voor de Achterhoek heeft zelfs een boekwerk van 32 pagina's laten drukken waarin gedetailleerd wordt beschreven wat er verkeerd is aan de A18-locatie en waarom voor de Wedeo-locatie gekozen zou moeten worden.
De tegenstanders van de vorige keer doen zich ook nu weer gelden. John Westerdiep (GL), Jaco te Hennepe (SP) en Robert Ooms (PvLM) stellen kritische vragen. Robert Ooms wijst erop dat de provincie de studie naar de Ladder een slecht stuk vindt. Te Hennepe: "Deze Ladder deugt niet." In het geval van John Westerdiep vormen zijn vragen een aanloop naar wat op een echt debat begint te lijken.
GroenLinks is van mening dat de nu voorliggende ladderstudie in strijd is met de wet. De Raad van State zal volgens Westerdiep niet akkoord gaan met een ladderstudie die doelredeneringen volgt en de geschiktheid van binnenstedelijke locaties niet serieus neemt. Hij adviseert het college en de raad niet akkoord te gaan met het onderzoek en de conclusies van het rapport dat nu op tafel ligt. Naar zijn mening houdt de ladderstudie van het Slingeland Ziekenhuis geen rekening met het voorkomen van leegstand en verloedering. Dit is echter wel de plicht van de gemeente.
Enkele raadsleden storen zich aan het betoog van Westerdiep en wijzen erop dat een beeldvormende raad daar niet de plaats voor is. Voorzitter Steven Kroon hamert daarop de spreker af.
De procedure met betrekking tot de besluitvorming over de nieuwe locatie van het Slingeland Ziekenhuis wordt nu verder gevolgd. Van 27 april tot 6 juni ligt het ontwerpbestemmingsplan zes weken ter inzage. Daarna volgen in juni en juli beantwoording en verwerking van zienswijzen en de besluitvorming van het college over het vast te stellen bestemmingsplan. Op 7 september komt het vast te stellen bestemmingsplan in een beeldvormende raad en op 21 september staat het plan ter vaststelling op de agenda van de besluitvormende raad.
De enige instantie die daarna nog een spaak in het wiel kan steken is de Raad van State.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant