Jeugdleden Suze en Nienke tijdens het afgelopen kerstconcert. Foto PR
Jeugdleden Suze en Nienke tijdens het afgelopen kerstconcert. Foto PR

Dirigent fanfare KNA werft jeugdleden met Muzikidz!

Algemeen

Voorjaarsconcert met Amerika als centrale thema

Door Reinier Kroesen

ULFT – Het aantrekken van jonge leden voor een muziekkorps is al een hele opgave. Maar hen vasthouden, vooral als ze wat ouder worden is nog veel lastiger. Dat geldt ook voor fanfare Kunst na Arbeid (KNA). Dirigent Henrite Rusch laat zich echter niet ontmoedigen en heeft zelf een wervingscampagne ontwikkeld onder de titel Muzikidz! Afgelopen weken gaf ze muzieklessen op Ulftse basisscholen om te tonen hoe leuk het is samen te musiceren. Aspirant-jeugdleden krijgen tot aan de zomer iedere week gratis les, op een instrument naar keuze. KNA geeft zaterdag 25 maart een voorjaarsconcert in het clubgebouw van St. Joris, met als thema 'Reis door Amerika'.

Begin januari 2016 nam Henrite Rusch het dirigentschap over van Johan Jacobsen. Ze woont in Arnhem en dirigeert ook de Zwolse Harmonie en Harmonie Crescendo in 's-Heerenberg. Klasien Timmermans, pr-medewerker van KNA: "Henrite heeft een achtergrond in het onderwijs, haar passie is kinderen enthousiast te maken voor de muziek. Daarvoor heeft ze een methode ontwikkeld die ze Muzikidz! noemt. Die past ze niet alleen toe bij ons, maar bij elke vereniging die ze onder haar hoede heeft. Om jeugd te interesseren voor dit doel bezoekt ze scholen. Kinderen krijgen dan een uurtje les over het notenschrift, ze legt uit wat een ritme doet en laat zien wat je bereikt als je samen speelt. Ze neemt instrumenten mee die ze mogen uitproberen. Aan het einde is het streven een eenvoudig melodietje te kunnen spelen. Henrite is bij KNA voortvarend aan de slag gegaan en heeft ook hier die lesmethode geïntroduceerd om nieuwe jeugdleden te werven. Daarom gaf ze de afgelopen weken enkele dagen les aan alle leerlingen van zowel de Mariaschool als basisschool De Oersprong. Ze deed dat in gezelschap van volwassenen en jongeren van KNA. Wie belangstelling heeft mag vanaf deze week elke maandagavond (17.30 tot 18.15 uur) tot aan de zomervakantie gratis mee oefenen tijdens de jeugdrepetitie. Niet eerst blokfluiten, maar gelijk een instrument uitkiezen en aan de slag. Ter afsluiting van die periode volgt een miniconcert met alle jeugdleden, tevens het moment om te beslissen of men al dan niet definitief lid wil worden van KNA. Iedereen die dit wat lijkt mag gewoon eens binnen komen lopen tijdens die repetities, ook in de loop van aankomende weken." Voor info of aanmelding: jeugd@kna-ulft.nl of bel 06-50484887.
Klasien erkent dat het lastig blijft nieuwe leden binnen te halen en te behouden. "Er zijn in dit dorp nogal wat muziekverenigingen, om in de komende jaren het hoofd boven water te houden zal er meer samengewerkt moeten worden. Dat doen wij trouwens al: zaterdag 25 maart houden we ons voorjaarsconcert in het clubhuis van schuttersgilde St. Joris aan de Hofstraat. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro, donateurs en kinderen gratis toegang. Amerika staat centraal, met werk van Stevie Wonder, Frank Sinatra, een aantal spirituals, blues, filmmuziek en Amerikaanse volksliederen."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant