Gekkoo speelt stuk over integratie en tolerantie. Foto: Jacqueline Obbink
Gekkoo speelt stuk over integratie en tolerantie. Foto: Jacqueline Obbink

Theaterfabriek Gekkoo speelt actuele 'Romeo en Julia'

Algemeen

Met speciale lespakketten voor scholen

Door Walter Hobelman

ULFT - Een actueel theaterstuk met een knipoog naar Shakespeare. Zo is de voorstelling 'Rachid en Julia' het best te omschrijven. Na het succes dat theaterfabriek Gekkoo hiermee in de zomer van 2016 heeft gehad is het nu tijd voor een herhaling van dit eigentijdse en tragische liefdesverhaal, dat aansprekend is voor jong en oud.

"Het stuk 'Rachid en Julia' is gebaseerd op Shakespeare's klassieker 'Romeo en Julia'. Vorige zomer was de voorstelling ook al te zien, maar omdat gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Doetinchem willen dat zoveel mogelijk jongeren deze voorstelling zien gaan we acht nieuwe voorstellingen geven", vertelt Pieter van Dijk, die de regisseur en schrijver is van het stuk. Pieter van Dijk herschreef het originele stuk naar een eigentijds stuk met een actueel thema. 'Rachid en Julia' wordt nu gespeeld door 23 jongeren, waaronder drie Syrische spelers uit de regio. De eerste serie in 2016 leverde zeer goede kritieken op. Vooral de inzet en het enthousiasme van de jonge toneelspelers maakte diepe indruk.
'Rachid en Julia' gaat over de keurige Achterhoekse familie Van Deudekom, die in een lastige situatie terecht komt wanneer hun dochter Julia verliefd wordt op de Syrische buurjongen Rachid. Dat roept flink wat reacties op. Niet alleen bij haar ouders en de buren, maar zeker ook bij Jochem-Jaap: de verkering van Julia. Terwijl Julia en Rachid helemaal opgaan in hun liefde begaat Jochem-Jaap op een nacht een stommiteit. Dan komt alles in een stroomversnelling terecht. Rachid wordt beschuldigd en hij besluit te vluchten. Samen met Julia vertrekt hij naar Parijs, de vrijheid tegemoet. Maar die vrijheid heeft wel een heel hoge prijs.

'Wat dan als je puberdochter verliefd wordt op de Syrische buurjongen'

Het thema is in deze tijd bijzonder actueel en Van Dijk hoopt dat met dit stuk er thuis gepraat kan worden over onderwerpen als integratie en tolerantie. "Stel, er komen vluchtelingen wonen bij jou in de buurt. Ze komen uit een onveilig land. Als zij zich wat aanpassen en wij doen onze tolerantie eer aan, dan is er best wel een plekje voor hen. Maar wat dan als je puberdochter verliefd wordt op de Syrische buurjongen en hij je schoonzoon dreigt te worden? Ben je dan nog steeds zo tolerant?"

Lespakket
Aangezien de aandacht nu gericht is op de scholen in de regio is er een speciaal lespakket ontwikkeld in twee versies voor het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) en in het voortgezet onderwijs (klas 1, 2 en 3). Hiermee kan aan de voorstelling extra invulling worden gegeven rond het thema 'integratie en tolerantie'. Scholen die het lespakket willen gebruiken kunnen contact opnemen via: kantoor@gekkoo.nl. Leerlingen van deelnemende scholen kunnen de voorstelling tegen een gereduceerd tarief bezoeken.
In de periode van 30 maart tot en met 9 april speelt Theaterfabriek Gekkoo de voorstelling 'Rachid en Julia' op locatie in de SSP-hal in Ulft, telkens om 19.30 uur. Kassa en horeca open om 19.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 9 euro (tot en met 12 jaar), 10 euro (CJP, 65+) of 11 euro (volwassenen). Aan de kassa zijn de kaarten een euro duurder. Reserveren kan via: www.gekkoo.nl/bestel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant