Het team van Almende College Bluemers in Purmerend. Foto: PR
Het team van Almende College Bluemers in Purmerend. Foto: PR

Bluemers-leerlingen vierde bij landelijk debattoernooi

Algemeen

SILVOLDE/PURMEREND - Het debatteam van Almende College Bleumers uit Silvolde is vierde geworden tijdens de tiende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi. Dit werd gehouden op vrijdag 17 maart in Purmerend en gewonnen door scholieren uit Wijk Bij Duurstede.

Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld in Purmerend kwamen 250 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals of het wel verstandig is met docenten te appen en over een coming-out dag op school. Na drie spannende debatrondes bleek het Revius Lyceum Wijk uit Wijk Bij Duurstede de beste debaters van het vmbo in huis te hebben: zij mogen een jaar lang pronken met de titel 'Landelijk Debatkampioen'. Heel bijzonder was dat deze school er óók met de prijs voor 'Beste Nieuwkomer' naar huis ging. De debaters van het Markenhage College uit Breda wonnen welverdiend zilver. Het Almende College Bleumers uit Silvolde behaalde de vierde plek. Het VMBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gemeente Purmerend en de Purmerendse ScholenGroep.
Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2008 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ''Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e-eeuwse vaardigheden.''
Na maandenlang oefenen in de klas lieten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen kwamen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid.
De stellingen waren: Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument; Op elke school moet coming-out dag gevierd worden; Het moet verboden worden te Whatsappen met docenten.
De scholieren hoorden pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgde er op de dag zelf een actuele improvisatiestelling (de laatste stelling), die de teams uitdaagde zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.
Op de toernooidag kwamen in totaal 32 debatteams in actie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant