Ars Musica komen naar Doetinchem voor een masterclass. Foto: PR
Ars Musica komen naar Doetinchem voor een masterclass. Foto: PR

Hoogtepunten uit Matthäus Passion in Het Nieuwe Dijkhuis

Algemeen

Masterclass chefdirigent, topvocalisten en muzikanten

DOETINCHEM - De hoogtepunten uit de Matthäus Passion zijn woensdagavond 5 april te zien en te horen in Het Nieuwe Dijkhuis aan de Burg. Van Nispenstraat in Doetinchem. Chefdirigent Patrick van der Linden, sopraan Margreet Rietveld en andere topmuzikanten en vocalisten van Ars Musica nemen de bezoekers deze avond mee naar de geheimen en muzikale vondsten van dit meesterwerk van Bach.

Het is bijna Pasen en dus tijd voor de Matthäus Passion. Overal in Nederland wordt dit unieke muziekstuk opgevoerd. Al eeuwen trekt dit meesterwerk van Bach miljoenen liefhebbers naar concertzalen en kerken over de hele wereld. De Passion is passie, ontroering en schoonheid gebundeld in een muzikaal spektakel van ruim drie uur lang over het lijden en sterven van Jezus.
Van der Linden is deze avond gevraagd om enkele van de geniale vondsten van Bach te laten horen en de bezoekers uitleg te geven over de schoonheid en bijzonderheden van dit stuk. Van der Linden is als chefdirigent van Ars Musica kenner en liefhebber van de Matthäus Passion. Vorig jaar werd de uitvoering van zijn orkest en koor via Nederland 2 uitgezonden op televisie. Van die uitvoering is ook een succesvolle dvd en cd uitgebracht.
Van der Linden wordt deze avond geassisteerd door een keur aan topmuzikanten en vocalisten. Hij neemt een strijkkwintet mee en een vocaal kwartet. De vocalisten zijn sopraan Margreet Rietveld, alt Marianne van Sligtenhorst, tenor Arjen Uitbeijerse en bas Geert Rofles. Alle vocalisten hebben ieder voor zich al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Sopraan Rietveld heeft bijvoorbeeld al medewerking verleend aan cd-, tv- en radio-opnames. Zo was ze al te horen in vrijwel alle grote oratoria van Bach (Matthäus- en Johannes-Passion, Magnificat, Weihnachtsoratorium en Hohe Messe), Händel (Messiah), Haydn (Die Schöpfung), Brahms (Requiem), Mendelssohn, Schubert, Bruckner, Vivaldi en Mozart.
Muzikanten zijn deze avond de violisten Marieke Booy en Christianne Mosterd, altvioliste Nelleke van der Sluijs, Cor Coppoolse op cello, Robin de Zeeuw op contrabas en fluitiste Krista van den Esker. Van der Linden maakt daarnaast gebruik van een zogenoemd kistorgel. Het team van het Nieuwe Dijkhuis is er bijzonder trots op dat deze nationale toppers op het gebied van klassieke muziek te gast zijn voor een masterclass Matthäus Passion voor 'dummies'.
De muziek van de Passion past uitstekend in de sfeer en akoestiek van Het Nieuwe Dijkhuis.
Entreekaarten kosten in de voorverkoop 15 euro, exclusief 2 euro servicekosten. De kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.hetnieuwedijkhuis.nl. Op de avond zelf kosten de kaarten 17,50 euro.
De voorstelling begint om 20.00 uur. Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd aan de Burg. Van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant