Tijdens de open dag werd goed duidelijk dat ieder cliënt verschillend is. Foto: PR
Tijdens de open dag werd goed duidelijk dat ieder cliënt verschillend is. Foto: PR

Kennismaken met dankbaar werk bij Elver

Algemeen

NIEUW-WEHL - Wie door Nieuw-Wehl fietst, ziet vaak maar een deel van Elver (voorheen Fatima), een zorginstelling voor mensen met een geestelijke beperking. Bij nadere inspectie blijkt Elver een behoorlijk terrein te beslaan. Afgelopen zaterdag kregen geïnteresseerden tijdens een open dag de kans om nader kennis te maken Elver en haar voorzieningen.

Door Maarten Buser

Mensen met een beperking zijn de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden in de samenleving. Als dagbesteding werken ze bijvoorbeeld als ober in een lunchgelegenheid of restaurant, of staan ze in de winkel. Ook Elver biedt diverse dagbestedingen aan, al dan niet in samenwerking met andere instanties. In de Doetinchemse bibliotheek is bijvoorbeeld Tesoro Eten & Drinken gevestigd. Op het Elverterrein zelf zitten onder meer De Rode Zon – waar taarten gebakken worden – en een kinderboerderij. Bezoekers aan de open dag werden op een centraal punt ontvangen door hulpvaardige cliënten die plattegronden uitdeelden, en koffie en thee inschonken.

Er werden diverse rondleidingen gegeven waarbij letterlijk deuren geopend werden. Een van de woonbegeleiders liet bijvoorbeeld haar woongroep zien. Een van de bewoners van het huisje liet op verzoek haar kamer zien, en haar agenda waarin duidelijke dagindelingen stonden. Het werd duidelijk dat elke bewoner een eigen manier van begeleiding nodig heeft. Hun begeleider gaf aan dat ze al zo'n twintig jaar met deze groep werkte. "Er was bovendien al een heel zorgplan opgesteld met informatie van de ouders en andere familie, en met degenen die eerder met hen gewerkt hebben. En je leert al doende veel." Ze vertelde over haar werkzaamheden: "Er komt veel meer bij kijken dan veel mensen denken. Je moet tandarts- en doktersafspraken plannen, administratief werk doen, enzovoort. Plus, je mag mee op vakantie. Soms is dat Center Parcs, en vorig jaar zaten we in een hotel."

Wat uit die rondleiding duidelijk werd is dat iedereen verschilt: in manier van omgang, maar ook in wat ze wel en niet kunnen. Hetzelfde geldt voor de dagbesteding. In De Rode Zon werd uitgelegd dat "de een aardappels kan schillen; de ander misschien niet, maar die kan goed snijden. Er is iemand in een rolstoel die ook zijn handen niet goed kan gebruiken, maar hij houdt overzicht over de groep. En als de lunch uitgedeeld wordt, helpt hij ook mee: de pakketjes worden op het blad van zijn rolstoel gezet." Een vrij nieuwe dagbesteding is gevestigd in het oude schoolgebouw in Nieuw-Wehl, dat in 2015 gesloten werd omdat er in het dorp gewoonweg te weinig kinderen waren. In de lokalen worden nu bijvoorbeeld lichamelijke oefeningen gedaan met jonge kinderen. De begeleidster legde uit: "Hier komen heel jonge kinderen met een beperking. We kijken naar wat ze wel en niet kunnen, en op welke gebieden ze zich nog kunnen ontwikkelen. Zeker dat laatste is natuurlijk heel belangrijk."

Tijdens de rondleiding bleek ook dat er diverse jongeren naar Elver kwamen omdat ze daar willen gaan stagelopen of werken. Zo konden ze verder kennismaken met de diverse voorzieningen die Elver biedt; van dagbesteding tot bijzondere tandzorg. Een HR-medewerker vertelde dat er genoeg werkgelegenheid is: "We kunnen bijvoorbeeld verpleegkundigen goed gebruiken. En hier werken is heel dankbaar werk."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant