Nico Wissing (r) in de prijzen; Naast hem Bart Hoes en op de voorgrond zit Bart Bresser. Foto: PR
Nico Wissing (r) in de prijzen; Naast hem Bart Hoes en op de voorgrond zit Bart Bresser. Foto: PR

Achterhoeker Nico Wissing haalt goud in Amerika

Algemeen

MEGCHELEN/ACHTERHOEK - Opnieuw is het werk van landschapsontwerper Nico Wissing uit Megchelen in de prijzen gevallen. Deze keer gebeurde dat tijdens de oudste en grootste indoor-bloemenshow 'Philadelphia Flower Show' in Amerika. Wissing sleepte maar liefst drie prijzen in de wacht.

Door Walter Hobelman

Net teruggekeerd en nog bezig met het verwerken van de jetlag vertelt Wissing vol enthousiasme over zijn reis naar Philadelphia. "Het was echt een bijzondere ervaring. De show trekt jaarlijks in een paar dagen tijd 270.00 bezoekers. En dat zijn niet alleen vakmensen van over de hele wereld, maar ook veel particuliere bezoekers uit heel Amerika en daarbuiten."
De voorbereidingen voor deze beurs zijn al ruim een jaar geleden gestart. "Eind 2015 ben ik gevraagd door de organisatie om een tuinontwerp voor de beurs te maken en ook een ontwerp te maken voor het centrale welkomstgedeelte. De beurs stond dit jaar in het teken van 'Holland; flowering the world'. Een delegatie van de organisatie kwam naar Megchelen met dit verzoek. Zij zagen toen de ecodome die vorig jaar in Amsterdam zeer veel aandacht heeft getrokken. Daar waren ze zó enthousiast over dat ze deze graag als extra attractie object in Philadelphia wilde hebben. Via het ministerie van landbouw en de ambassade in Washington is dat mogelijk gemaakt en dat bleek opnieuw een schot in de roos." De ecodome is door Wissing bedacht en ontworpen en door zijn buurman Caja van Osch geconstrueerd.
Wissing heeft de bezoekers van de show laten kennis maken met 'het andere Nederland'. "Niet alleen de klompen, de tulpen en de molens, maar vooral ook onze innovatieve kennis rondom ecodesign, moderne stedelijke vergroening, duurzaamheid en architectuur. Alles onder de titel: 'Reconnection; verweven met de natuur'. We hebben een leefomgeving gecreëerd waarbij de voordelen van de natuur en duurzame materialen vervlochten zijn met functionaliteit en het welbevinden van de mens", legt Wissing uit.
In de showtuin van Wissing was te zien dat het gehele leefklimaat positief beïnvloed kan worden als men rekening houdt met biodiversiteit, klimaatverandering en producten en materialen met een lage ecologische foorprint. "Diversiteit in bloembollen, vaste planten, bomen, heesters en dergelijke geven de tuin een natuurlijke en besloten uitstraling waar men echt tot rust kan komen", aldus de tuinontwerper. Grote publiekstrekker was bijvoorbeeld een groot vogelnest van wilgentenen, dat onderdeel was van het prijswinnende tuinontwerp.
Wissing werkte samen met een aantal andere Nederlandse ontwerpers. "Bart Hoes uit Heemstede en Carrie Preston uit Amersfoort hebben ook een deel van het Nederlandse paviljoen ingevuld. Daarnaast is Bart Bresser, de bloemenkunstenaar uit Gendringen mee geweest om het geheel op zijn kenmerkende wijze sfeervol en verrassend aan te kleden."
Ter gelegenheid van het Nederlandse thema bood Dolph Hogewoning, de consul generaal van de ambassade in New York, de burgemeester van Philadelphia namens Nederland een speciale tulp aan. "Deze zogenoemde 'Philly Belle' is een rode tulp met een bijzonder kartelrandje, De naam is gekozen door de inwoners van Philadelphia en verwijst naar de beroemde Liberty Bell. Deze klok is een van de meest bekende symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en is gehuisvest in een paviljoen gelegen tegenover Independence Hall in Philadelphia. Hiermee laten we ook een mooi stukje Nederland achter in deze geweldige stad", legt Wissing uit.
Uiteindelijk is Wissing met drie prijzen teruggekeerd naar de Achterhoek. Zo werd hij door de jury van de Pennsylvania Horticultural Society bekroond met een gouden medaille voor zijn unieke ontwerp en keuze voor de beplanting. Daarnaast was ook de gouden American Horticultural Society Environmental Award voor Nico Wissing en won hij, met slechts één punt verschil van de winnaar, de zilveren schaal voor de beste tuin van de Philadelphia Flower Show.' een prachtig stukje Holland promotie dus, maar meer nog, een uniek stukje Achterhoek promotie", meent Wissing. De bekende Amerikaanse krant 'The Washington Post' wijdde zelfs een hele pagina aan de hele Nederlandse inbreng op de flower show,
Wissing richt zich nu weer op al die andere projecten waar hij mee bezig is. "Of het nu gaat om een nieuwe achtertuin, een tuinontwerp voor het nieuw te bouwen Slingeland Ziekenhuis of een ontwerp voor een andere grote flowershow, het is allemaal even mooi om te doen", aldus Wissing.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant